Kalanj: Zapisi objavljeni kako bi se slučaj prikazao kao veliki uspeh službi 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ/DS

Advokat Đorđe Kalanj, branilac Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode MUP-a Srbije, navodi za Danas da je bio šokiran kada je u medijima video delove optužnice koji se tiču beležaka iz rokovnika njegovog klijenta.

– Tu se radi o službenim beleškama visokopozicioniranog službenika policije. To nisu bile njegove privatne sveske, već su se tu nalazile informacije koje bi morale da budu klasifikovane kao strogo poverljive, ističe Kalanj.

Beleške o kojima govori, sadržane su u rokovnicima koje je Sektor unutrašnje kontrole oduzeo od Milenkovića. Deo tih beležaka citiran je u optužnici protiv Milenkovića, a portal Krik ih je nedavno objavio. U njima se između ostalog, ističe da je Milenković ubijenog vođu navijačke grupe “Janjičari” Aleksandra Stankovića označio kao “državni projekat”, ali i da je Dijana Hrkalović bila bezbednosno ugrožena od strane vođe škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića.

Kalanj naglašava da objavljivanje tih poverljivih informacija može bezbednosno da ugrozi neko lice, što bi, kako dodaje, morali da imaju na umu i “oni koji te informacije puštaju, i oni koji ih objavljuju”.

– Pritom, te službene beleške nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa delom za koje je Milenković optužen. Sve je to učinjeno da bi se ceo slučaj predstavio kao veliki uspeh službi, ističe Kalanj.

Podsetimo, Milenkoviću se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja. On se sumnjiči da je po instrukciji nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović izdao nalog da se izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka, a u sklopu istrage ubistva Vlastimira Miloševića, ne predaju tužilaštvu na vreme.

Milenković se takođe tereti da je naložio brisanje audio snimka prikupljenog primenom posebnih mera na kojima se nalazi otac tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i deo snimka na kojem advokat Dragoslav Miša Ognjanović govori o Dijani Hrkalović.

Hrkalović se optužnim aktom tereti i za nelegalnu primenu nadzora nad Darkom Elezom, višestruko osuđivanim trgovcem narkoticima koji trenutno u Bosni i Hercegovini služi višegodišnju zatvorsku kaznu. Prema navodima tužilaštva, ovu meru Hrkalović je preduzela kako bi osigurala da Elez ne bude na merama neke druge obaveštajne službe. Kao pomagač, za ovo delo tereti se i nekadašnjih načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić.

Krivični postupak protiv Hrkalović, Milenkovića i Šušnjića bi trebalo da počne 2. marta.

Upiru prstom ali ne optužuju

Optužni akt protiv Dijane Hrkalović i njenih saradnika takođe se dotiče i snimka razgovora između ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića i njegovog klijenta Dragoslava Miloradovića. Naime, Milenković se tereti da je obrisao deo snimka u kojem Ognjanović govori o Dijani Hrkalović. Međutim, tužilaštvo u optužnom aktu citira Ognjanovićeve reči da je ubistvo na šinama “njena igranka”. Parafrazirajući njegove reči da je “od sedam ostalo dva mesta”, tužilaštvo navodi da je ona opstruirala istragu uništavajući snimke ubistva Vlastimira Miloševića sa sigurnosnih kamera. Ipak, iako se radi o ozbiljnom krivičnom delu, tužilaštvo ne navodi dodatne dokaze za ovu tvrdnju, niti Hrkalović optužuje za opstrukciju istrage ubistva. Dragoslav Ognjanović je, podsetimo, u julu 2018. godine, nekoliko meseci nakon snimljenog razgovora, ubijen ispred zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari