Pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić izručen je Srbiji noćas nešto pre dva časa, izjavio je Tanjugu ministar policije Ivica Dačić.



Ekstradicija Kalinića, iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda sprovedena je u saradnji pripadnika hrvatske i srpske policije. Kalinić je iz Hrvatske u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, rekao je Dačić.



– Pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić, kojeg je Hrvatska noćas izručila Srbiji, smešten je pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.



Kalinić je iz Zagreba prebačen avionom Vlade Srbije u Beograd oko dva sata posle ponoći.



Ekstradicija Kalinića iz zagrebačkog zatvora u Dubravi sprovedena je u saradnji pripadnika hrvatske i srpske policije.



Kalinić je posle višegodišnjeg bekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna posle teškog ranjavanja u obračunu sa „kolegom zemuncem“ Milošem Simovićem.



U odsustvu je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije i ima pravo da zahteva ponavljanje suđenja.



Kalinić je posle višegodišnjeg bekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna, kada ga je iz vatrenog oružja ranio Miloš Simović, takođe pripadnik „zemunskog klana“.



Zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora.



Ista vremenska kazna Kaliniću je izrečena i u procesu protiv „zemunskog klana“ zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.



Pošto mu je suđeno u odsustvu, Kalinić ima pravo da zahteva ponavljanje suđenja.



Ukoliko zatraži ponavljanje ovih postupaka, do izricanja pravosnažne presude boraviće u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda ili Okružnom zavoru u Beogradu, dok se ne steknu uslovi za upućivanje na izdržavanje kazne.









http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Materijal MUP-a Hrvatske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari