srdjan nonic foto privatna arhivaSrđan Nonić: Foto privatna arhiva

Radnica “Pčelice” u Nišu zabranila je fizički i verbalno uredniku portala Niška inicijativa i građanskom aktivisti Srđanu Noniću da snima ulaz u upravnu zgradu te javne predškolske ustanove, što je podržao i radnik obezbeđenja u ustanovi.

Na ovom medijskom portalu objavljen je snimak na kojem se vidi kako radnica “Pčelice” 1. novembra ove godine gura sa javne površine ispred sedišta “Pčelice” Nonića i saradnicu Niške inicijative A.P, pri tom ih vređajući i vičući.

Iz snimka, koji se na trenutak prekida, može se zaključiti da je radnica “Pčelice” Noniću otela telefon kojim je sve to snimao, pošto je nakon toga A.P. nastavila da snima umesto njega, te zabeležila da je Nonić iz ruke radnice istrgao svoj oduzeti telefon.

Na snimku se, takođe, može videti i čuti da radnica “Pčelice” naređuje Noniću i saradnici A. P. da “ne snimaju” , da se “sklanjaju odavde” i da “više tu ne dolaze”, nazivajući ih “neljudima” i “neradnicima”, a Nonića “provokatorom”, “parazitom”, “ljigom jednom ljigavom” i “đubretom jednim neotesanim”.

Ona je poručila da Nonića treba da bude “sramota”, jer “kompromituje” i “pravi problem” ustanovi koja “ozbiljno radi svoj posao”, te “pljuje rad radnika”.

Radnik obezbeđenja je nakon toga “objasnio” ekipi Niških vesti odakle počinje ulaz u upravnu zgradu, a odakle je javni prostor koji “mogu da snimaju”.

Na snimku se čuje da je Nonić rekao tom radniku da je novinar, a i građanin koji, pritom, snima javni prostor.

Nonić je o incidentu obavestio policiju, zamenicu tužioca apelacionog javnog tužilaštva u Nišu koja je kontakt tačka za bezbednost novinara, Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, novinarske organizacije, te Hitnu pomoć, pošto se njegova saradnica nije osećala dobro.

On kaže da ga je nakon toga “saslušala kontakt tačka u tužilaštvu”, da je nadležnima dostavio sve snimke sa telefona Niške inicijative i da sada očekuje rezultate.

Na snimcima kamera javne ustanove "Pčelica" nestale ključne sekunde? 1
Pčelica Niš: Foto V. Torović

Na snimku kamera ‘Pčelice’, koji su takođe dostavljeni nadležnima, nedostaje nekoliko sekundi iz kojih bi se videlo da mi je radnica ‘Pčelice’ otela telefon. Izgleda da u ovoj zemlji uvek prifale dva krucijalna minuta ili dve sekunde, svejedno”, kaže on za Danas.

On dodaje da je u ovom slučaju, takođe, oteta njegova lična imovina i ograničeno pravo na kretanje.

“Ovde se rad novinara sprečava svuda i na svakom mestu. Novinari nisu poželjni jer pitaju i pišu ono što ne treba da se zna. Po mišljenju organa javne vlasti to što ne treba da se zna mora da bude tajna, državna ili službena, svejedno. A ko smo onda mi da zapitkujemo i pišemo o tome šta rade? Odakle nam to pravo”, kaže.

Na Nonića je, inače, zbog snimanja telefonom, fizički i verbalno nasrnuo i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji je i glavni i odgovorni urednik provladinog medijskog sajta Gradski portal 018, nakon što ga je Nonić 13. januara ove godine “uslikao” u kazinu u centru grada, u radno vreme.

Panić je od njega zahtevao da obriše snimak, preteći da će da mu polomi telefon, ruke i noge.

Na snimku koji je Niška inicijativa tada objavila vidi se da Panić nasrće na Nonića, da nešto kasnije govori da ga je Nonić udario, a još kasnije juri glodura Niške inicijative koji beži ka Policijskoj upravi.

Vidi se i kako sustiže Nonića ispred policijske portirnice, gde se snimak prekida, a sledi natpis da je Panić “ponovo nasrnuo na njega, i to naočigled dvojice policajaca, nakon čega su oni pritrčali, obuzdali ga i odveli u drugu prostoriju”.

Panić je tada kazao za Danas da ga je Nonić “udario pesnicom u glavu”, ali da se to na snimku ne vidi “jer je spustio telefon”, a da ga on “nije udario”, već se glodur Niške inicijative “sam sapleo i pao”.
“Više od mesec dana me čovek proganja, prati i preti kako meni tako i porodici. Sve je počelo kada sam ga tužio zbog uvredu. Neka nadležne institucije rade svoj posao, mada se ja više ne osećam bezbedno, ni za sebe ni za svoju decu”, rekao je.

On jeste radnik gradske uprave, kazao je, ali “ima fleksibilno radno vreme, što mu stoji i u ugovoru o radu, jer radi u Gradskom uslužnom centru gde na gradski sajt postavlja servisne informacije i odgovara na imejlove”.

Na poslednjem ročištu pred niškim Osnovnim sudom, gde se protiv njega vodi postupak zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva, on je kazao da je “bio prinuđen na nužnu odbranu zbog neovlašćenog snimanja” u kazinu.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

“Pčelica” ćuti

Gradska predškolska ustanova „Pčelica“ nije odgovorila na pitanja Danasa u vezi sa incidentom ispred njene upravne zgrade.

Javnost je, tako, ostala uskraćena za odgovore na pitanja zašto je zabranjeno ekipi Niške inicijative da snimi javni prostor oko upravne zgrade, da li postoji odluka o zabrani snimanja i na osnovu kojeg propisa je ona doneta, ukoliko postoji.

Nismo dobili ni odgovor na pitanje da li je uprava “Pčelice” upoznata sa ovim incidentom, niti komentar o njemu.

Bez odgovora su ostala i pitanja ko je radnica “Pčelice” koja je verbalno i fizički nasrnula na ekipu Niške inicijative, otela telefon i uputila uvrede, da li je ona na nekoj funkciji u ustanovi i da li će eventualno snositi odgovornost.

Snimanje, šetnje, tužbe…

Nonić godinama inicira različite građanske akcije ili podnosi prijave policiji i tužilaštvu zbog sumnji u nepravilnosti ili zloupotrebe lokalnih funkcionera.

Kao gradski odbornik opozicione Niške inicijative, koja kao politička organizacija više ne postoji, i civilni novinar, ispred gradskih institucija „presretao” je svojim telefonom lokalne funkcionere pitajući ih da li i šta rade u korist građana, te snimke emitovao na društvenim mrežama.

Bio je jedan od inicijatora antifašističkih šetnji na Nišavskom keju, održanih nakon što je u junu 2019. godine u parku pored keja nožem izboden student Uroš Janjić, samo zato što je odbio da skine majicu sa antifašističkom porukom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari