Kampanja za podršku LGBT zajednici: Želimo stvarnost jednaku za sve (VIDEO) 1foto izvor: Youtube screenshoot United Nations in Serbia

Globalna kampanja UN, Free and Equal, iza koje je stalo 12 međunarodnih organizacija i diplomatskih misija, putem video snimka pozvala je na podršku LGBTI zajednici u Srbiji, a posebno za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Video je nastao pod sloganom “Ljubav je zakon“, koji je takođe bio slogan i simbol ovogodišnje Parade ponosa i LGBT zajednice u Srbiji.

Ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava su ključ za jednake mogućnosti svih građana i građanki svakog društva.

Među problemima koje su pripadnici ove zajednice naveli u videu nalazi se nemogućnost posete voljene osobe u bolnici, nemogućnost da kao par podignu kredit i izgrade dom kao i da žive zajedno, a tu je i velika osuda ljudi u okolini i strah da ne završe na ulici samo zato što vole jedno drugo.

Pripadnici LGBT zajednice imaju pravo da žive sa osobom koju vole, da je posete u bolnici ili sa njom osnuju porodicu, pa je to bila i jedna od osnovnih ideja ovog videa u koju su uključene i neke poznate srpske ličnosti među kojima je i Ministarska za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić.

Kampanju zajednički realizuju Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Ambasada Velike Britanije u Beogradu, Ambasada Belgije u Beogradu, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Australije u Beogradu, Ambasada SAD u Beogradu, Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Italije, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Ambasada Kraljevine Norveške, kao i Ambasada Kanade u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.