Kancelarija za KiM: Nelegalna i nasilna akcija Kosovske policije, zatvorili domove zdravlja i apoteke 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju potvrdila je danas da je Kosovska policija, u „nelegalnoj i nasilnoj“ akciji privela predsednike privremenih organa tri opštine u Metohiji na informativne razgovore, kao i da je zatvorila domove zdravlja, ambulante i apoteke u tim sredinama.

Mediji su ranije preneli da je Kosovska policija upala jutros u prostorije privremenih organa opština Peć, Istok i Klina i privela na razgovore zvaničnike tih organa.

„Današnji upad naoružanih pripadnika Кosovske policije u Privremene organe u Goraždevcu, u mestu Osojane i u selu Vidanje nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji (premijera Kosova) Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija je dodala da je akcija usledila nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora, koji, kako tvrdi, nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i „svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela“.

U saopštenju se dodaje da su se Srbi u malom broju vratili u povratnička naselja nakon sukoba 1999. godine i pogroma 2004. godine, gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, ali da ih danas Kurti policijom i oklopnim vozilima „ponovo proteruje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari