Kancelarija za KiM: Napadom na Gračaničkom jezeru ugroženi životi dece 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da napad na Gračaničkom jezeru, kada su dvojica Albanaca ispalila više hitaca u pravcu grupe srpskih mladića i devojaka, predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece.

„Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom“, navedeno je u saopštenju uz ocenu da takve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti u kojima su na Кosovu i Metohiji stradala srpska deca.

Navodeći da u jučerašnjem napadu na Gračaničkom jezeru tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, Kancelarija za Кosovo i Metohiju upozorila je na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima i poručila da je „krajnje vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije“.

„Očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji za zvanični Beograd je najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na КiM mora biti očuvana, zato još jednom upozoravamo da Priština ne daje zamah albanskim ekstremistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe“, rečeno je u saopštenju.

Mediji su ranije preneli izjave svedoka da su juče na Gračaničkom jezeru kod Prištine dvojica Albanaca pucala na grupu od devetoro srpskih devojaka i mladića, da ih je spasao policajac koji se tu slučajno zadesio, i koji je u razmeni vatre ranio napadače.

Kosovska policija je juče objavila da su popodne kod Gračaničkog jezera iz vatrenog oružja ranjene dve osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari