Pucnji na Gračaničkom jezeru: Srbi napadnuti, napadači ranjeni 1Foto: RTK (arhiva)

Marko Petković iz Lapljeg Sela rekao je danas da su juče na Gračaničkom jezeru kod Prištine dvojica Albanaca pucali na grupu od devetoro srpskih devojaka i mladića, a da ih je spasao policajac koji se tu slučajno zadesio. 

U grupi napadnutih Srba bio je i Petković, koji je za portal Kosovo-online.com ispričao da je u razmeni vatre policajac ranio napadače.

Kosovska policija je juče objavila da su popodne kod Gračaničkog jezera iz vatrenog oružja ranjene dve osobe.

Portparol policije Agron Borovci kazao je za prištinske medije da je policija pokrenula istragu kako bi razjasnila sve okolnosti tog incidenta, kao i da osobe koje su zadobile prostrelne rane imaju 23 i 28 godina, a jedan policajac se sumnjiči da je pucao na njih iz vatrenog oružja.

Marko Petković, koji je bio na jezeru sa grupom prijatelja povodom proslave 1. maja, ispričao je da su ih dva mladića neprestano posmatrali i više puta motorom pored njih prolazili.

„Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio s nama je po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao im je i zamolio ih da napuste mesto jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se s tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas. Jedan od drugova je povikao da se spustimo prema zemlji i od metaka nas je zaštitio krovni deo karoserije automobila. Prijatelj policajac je uzvratio paljbu kada su napadači krenuli da beže prema selu Mramor“, rekao je Petković.

Nakon pucnjave su pozvali policiju, koja je prema rečima Petkovića došla posle 40 minuta, uz obrazloženje da nisu mogli da ih nađu i lociraju.

„Policija je došla do ranjenih napadača, a za nas su imali izgovor da nisu mogli da nas pronađu. Policijac iz policijske stanice u Gračanici, inače srpske nacionalnosti, bio je veoma neprijatan prema nama dok nas je ispitivao. Nakon toga su došli policajci iz Prištine albanske nacionalnosti koji su bili prijatni i nudili su nam hranu, vodu i svaku vrstu pomoći“, kazao je Petković.

Bojan Rajković, jedan od roditelja čija su deca bila juče na jezeru, kazao je za Kosovo-online da bi cela situacija izmakla kontroli s ozbiljnim posledicama da nije bilo njihovog prijatelja policajca koji je savesno reagovao kako bi ih zaštitio.

„Sreća, zajedno u društvu se nalazio policajac koji je s njima bio na izletu. On je uzvratio paljbom na napadače i tom prilikom ih je ranio kako bi zaštitio decu. Policija je decu ispitivala u Prištini više od pet sati. U ovom postupku su mladići i devojke svedoci, a slučaj se vodi protiv policajca. To mi nije jasno“, kazao je Rajković.

Prema njegovim rečima, mladići i devojke su tokom razgovora s policajcima saznali da je mladić koji je pucao na njih dobro poznat policiji po incidentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.