Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom: Zabrinuti zbog pretnji civilnom sektoru 1Foto: D. M.

Pozivamo nadležne organe da sankcionišu pretnje civilnom sektoru u cilju očuvanja bezbednosti svih građana i građanki, saopšteno je iz Kancelarije Srbije za saradnju sa civilnim društvom povodom teksta Radija Slobodna Evropa (RSE) o izveštaju nevladine organizacije Građanske inicijative.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom izrazila je zabrinutost povodom pretnji koje su upućivane civilnom sektoru.

„I do sada smo oštro osuđivali napade na predstavnike civilnog sektora, kao što je i navedeno u Izveštaju Građanskih inicijativa“, navela je ta Kancelarija.

U Kancelariji ističu i da ne spore postojanje nedostataka i potrebe za preduzimanjem dodatnih mera kako bi se unapredila saradnja organa uprave i civilnog društva ali i dodaju da bi analize i izveštaji bili potpuniji ako bi sadržali i dobre prakse koje su postojale tokom izveštajnog perioda.

U saopštenju se dodaje i da Kancelarija ima ograničenja kada su neke oblasti u pitanju.

„To se pre svega odnosi na slobodu izražavanja koja je u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, odnosno slobodu okupljanja koja je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i na činjenicu da Kancelarija kao služba Vlade ne može biti predlagač zakona i dokumenata javnih politika kojima se direktno kreira ambijent za delovanje organizacija civilnog društva“, navodi se u saopštenju.

Iz ove stručne službe Vlade Srbije osnovane 2011. godine, čija uloga je posredovanje u dijalogu i saradnji državne uprave i organizacija civilnog društva, saopšteno je da je u 2019. godini kompletiran novi pravni okvir koji propisuje znatno veći stepen obaveza organa državne uprave u pogledu transparentnosti procesa odlučivanja.

Dodaje se i da je uvedena obaveza konsultovanja zainteresovanih strana i ciljnih grupa od najranije faze ovog procesa.

„Iako su i dalje prisutni primeri donošenja propisa bez aktivnog učešća šire javnosti u njihovoj pripremi, Kancelarija beleži veću aktivnost nadležnih predlagača u pozivanju organizacija civilnog društva za učešće u javnim raspravama i drugim oblicima konsultacija“, saopštila je Kancelarija.

Kancelarija je pozvala organe uprave na veće uključivanje civilnog društva, unapređenje kvaliteta konsultativnih procesa i razumevanje važnosti učešća civilnog društva i građana u procesima odlučivanja.

Predstavnici nevladinog sektora upozorili su 28. februara da je prostor za delovanje organizacija civilnog društva u Srbiji sve uži.

U izveštaju koji je tog dana objavila nevladina organizacija (NVO) Građanske inicijative navodi se da je civilni sektor sve manje uključen u procese donošenja politika i odluka. U izveštaju se ukazuje da su u 2019. godini bili intenzivirani napadi na organizacije civilnog društva i na njihove skupove, kao i da su civilni aktivisti bili izloženi pretnjama.

Dodaje se da se to pre svega odnosi na organizacije koje se bave ljudskim pravima i zaštitom marginalizovanih grupa ili se zalažu za suočavanje sa prošlošću.

Ističe se da je ponašanje policije i drugih institucija vlasti bilo vrlo pasivno i da nije bilo reakcija na govor mržnje i verbalno nasilje, prenosi radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari