Kandić: Nema šanse da MSP presudi da je Srbija odgovorna za genocid na Kosovu 1Foto: Medija centar

Najava premijera Aljbina Kurtija da će Kosovo podneti tužbu za genocid nema pravni osnov, izjavila je za prištinski list Gazeta Ekspres osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

„Ako premijer angažuje međunarodne stručnjake da dokažu da su Jugoslovenska vojska i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije počinili genocid na Kosovu, shodno odlukama Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, to će skupo koštati Kosovo, a država će opet obećati pravdu za žrtve, posebnu pravdu, kaznu za Srbiju kao državu, a Međunarodni sud pravde neće objaviti takvu odluku“, poručila je Kandić.

Nema šanse da Međunarodni sud pravde presudi da je Srbija odgovorna za genocid na Kosovu, ponovila je ona.

Kandić je rekla da nova vlada Kosova mora da izvesti Evropsku uniju i Ujedinjene nacije kako Srbija ne kažnjava odgovorne unutar Jugoslovenske vojske i oficire Ministarstva unutrašnjih poslova za ubistvo oko 7.000 albanskih civila i da im kaže da se Srbija prema njima odnosi kao prema herojima i imaće podršku srpskog civilnog društva, posebno Fonda za humanitarno pravo.

„Fond za humanitarno pravo će podržati pravdu za žrtve koje su proizvod srpskih snaga, ali u slučaju tužbe za genocid, ne možemo podržati političku ideju koja ne doprinosi vladavini zakona i pravdi za žrtve“, predočila je Kandić.

Ona je najavila da će Fond, kao i ranije, uvek reći i izneti dokaze o tome kako Vlada Srbije štiti od krivične odgovornosti stotine policajaca koji su počinili zločine na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari