Kandić: Postoje nepobitni dokazi da je hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu 7. i 8. avgusta 1995. godine 1Foto: Medija centar

Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM i dugogodišnja izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da postoje nepobitni dokazi da je Hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Zabrinjavajuće je da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika njihove vojske od krivične odgovornosti nacionalni prioritet, iako ima nepobitnih dokaza da je hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu u dva navrata, 7. i 8. avgusta 1995, i usmrtila najmanje šestoro dece, napisala je Kandić na Tviteru.

Da je u postjugoslovenskim zemljama uspostavljena vladavina prava, ne bi se štitili oficiri nego žrtve, bez obzira na etničku pripadnost, navela je Kandić, prenosi N1.

Tužilaštvo Hrvatske je, prema njenim rečima, odavno trebalo da utvrdi ko je naredio bombardovanje izbegličke kolone i da neredbodavce i izvršioce zločina kazni.

Dodala je i da je Tužilaštvo BiH, koje se poziva na teritorijalnu nadležnost, imalo obavezu da sprovede istragu i pokrene krivični postupak protiv pripadnika hrvatske vojske za bombardovanje izbegličke kolone kod Bosankog Petrovca i Bosanskog Novog, i za pogibiju civila koji su bežali.

„Postkonfliktna društva nemaju institucije koje mogu nepristrasno da primenjuju princip univerzalne nadležnosti. Umesto suđenja u odsustvu, tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH treba da sarađuju i da za svaki ratni zločin nađu rešenje, kao u vreme predsednika Ive Josipovića“, poručila je Kandić.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvorice visokih oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji „Oluja“ 1995. godine, odnosno zbog bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti.

Optužnica je naišla na burne reakcije u Hrvatskoj, odakle je kao odgovor stigla i najava da bi ta država mogla podići optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog ratnohučkaških govora u Glini 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari