Vlada Švajcarske ima rezerve kada je reč o imenovanju ambasadora Kosova u Bernu, izveštavaju švajcarski listovi na nemačkom jeziku. Kako je dnevniku Noje cirher cajtung potvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova u Bernu, rezerve su vezane „samo za činjenicu da je Maljaj ne samo kosovski, već i švajcarski državljanin“.

List podseća istovremeno da su mediji u Prištini proteklih dana pisali da je Maljaj došao u sukob sa švajcarskim zakonom jer je, kako se tvrdi, prikupljajući novac za Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) ucenjivao ljude.

Švajcarsko ministarstvo inostranih poslova je, međutim, ograničavajući se na problem dvojnog državljanstva, istaklo da ambasador strane zemlje koji ima švajcarski pasoš uživa samo ograničeni diplomatski imunitet koji važi isključivo u okviru njegove službene delatnosti.

Zato je Švajcarska vlada kosovskim vlastima ukazala da izbegava takve situacije zbog raznovrsnih problema koji mogu da iskrsnu. No, kako navodi švajcarski list, Bern je spreman da razmotri službeni zahtev za akreditaciju Maljaja, ukoliko on bude bio predat.

Maljaj, piše list, nije jedini kosovski diplomata koji ima probleme sa akreditacijom u zemlji u koju vlada u Prištini želi da ga uputi. Tako je zbog „tehničkih problema“ propala akreditacija željenog ambasadorskog kandidata Prištine u Njujorku, a slično je i u Berlinu i Beču.

Kosovski ambasador u Briselu, kako navodi švajcarski list, može da predstavlja Kosovo samo u Belgiji, jer kao ambasador pri EU ne može da se akredituje jer šest od 27 zemalja članica nije priznalo nezavisno Kosovo. „Priština je krajem avgusta imenovala šefove u 10 misija u svetu i, suprotno diplomatskim običajima, objavila imena pre nego što je u tim državama ispitala teren. Većina od 10 ambasadora spadala je u srednji kadar pokreta otpora“, navodi list.

Paroubek traži istragu o Tačiju

Prag – Lider opozicione Češke socijaldemokratske stranke i bivši premijer Jirži Paroubek zatražio je juče od šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga da se istraži da li su kosovski zvaničnici, konkretno premijer Hašim Tači, umešani u eventualnu trgovinu organima zarobljenih Srba. „Duboko sam uznemiren tim informacijama“, kazao je Paroubek na konferenciji za novinare i zatražio od Švarcenberga da se založi i u Ujedinjenim nacijama podrži sve aktivnosti da se pokrene istraga optužbi da je Tači zaradio četiri miliona maraka od prodaje u zapadnim zemljama organa srpskih i romskih zarobljenika. Paroubek je podsetio da su između ostalog upravo nagoveštaji te afere doprineli da češke socijaldemokrate kategorično odbijaju priznanje nezavisnosti Kosova. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari