Kapitalizam i/li socijalna pravda

Povodom teksta Miše Brkića “Aberacija koja je uništila državu“, objavljenog u Danasu od 28-29. marta 2020.

Ostavite komentar


  1. Danas u Evropskim zemljama,zahvaljujuci pandemiji,mnogi postulati neoliberalizma se preispituju.Od trzista „koje je uvek u pravu“,do mondijalizacije kao „medjusobne zavisnosti-bez solidarnosti“.Od toga zasto je finansijski sistem postao noseca struktura kapitalizma,do uloge drzave koja je gradjane ostavila na cedilu,nespremna da zastiti najugrozenije,stare i medicinsko osoblje.Od potrebe da distribucija bogatstva mora da krene od vrha do dna,a ne kao do sada,od dna ka vrhu.U zizi interesovanja je i suverenitet i uloga drzave u proizvodnji delova,lekova,medicinske opreme.Njena potpuna zavisnost od aziskih zemalja.Preispituje se i sistem delokalizacija po svaku cenu,koji je ostavio mnoge razvijene industrijske zemlje bez delova i opreme.Stanovnistvu Evrope dosta je i Kine i Trampovog izolacionizma.

    1. Шта, Милетићу, са суверенитетом грађанина?

  2. Da se radi o pravdi, zvala bi se prosto „pravda“, i ne bi joj bio potreban „socijalni“ pridev. „Socijalna pravda“ je „drveno gvožđe“, rođaci…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.