Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića za dva genocida počinjena u toku rata u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Haškog tribunala.

U dodatku optužnice, u dve se tačke bivšem predsedniku Republike Srpske na teret stavlja genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH. Izmjenjena optužnica tereti Karadžića za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 opština u BiH, te progon, istrebljenje, ubistva i druge zločine nad Bošnjacima i Hrvatima.

Sudsko veće je odbacilo Karadžićev predlog da se izmenjena optužnica svede na samo jedan od tih mesta zločina. Istovremeno, Savez logoraša BiH traži od sudije Haškog tribunala da povuče odluku kojom se optuženom Radovanu Karadžiću omogućava da razgovara sa novinarkom holandskog lista Revu, javila je Balkanska istraživačka mreža. Iz Saveza su najavili da će, ukoliko ne dođe do povlačenja odluke, od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija tražiti smenu sudije O-Gon Kvona, koji ju je i doneo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari