Sudija Haškog tribunala Ian Bonomi koji vodi pretpretresni postupak protiv Radovana Karadžića ocenio je juče na statusnoj konferenciji da je predmet protiv bivšeg predsednika Republike Srpske „spreman za suđenje“.

Bonomi je najavio da će o stanju u tom slučaju obavestiti predsednika suda koji će doneti konačnu odluku o početku suđenja. On je dodao da se još čeka odluka žalbenog veća o poslednjoj žalbi u tom predmetu, koja se tiče sporazuma Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka. To je bio poslednji susret Karadžića i Bonomija, koji odlazi iz tog predmeta, a sudija je Karadžiću rekao: „Nadam se da će se u vašem slučaju ostvariti pravda.“

Bonomi je skrenuo pažnju Karadžiću da je „veoma važno da izdvoji adekvatno vreme da se pripremi za činjenične dokaze koji će biti izvođeni na suđenju“. Karadžić je Bonomiju poželeo sve najbolje, zahvalivši mu se na korektnosti. On je ocenio da njegov slučaj u Haškom tribunalu ima ogroman značaj, ne za njegovu ličnost već za „region i narode koji su u takvom stanju da jedva preživljavaju“ i apelovao na sud i sekretarijat da mu omoguće adekvatne uslove za pripremu odbrane.

Karadžić se požalio da ima puno teškoća tehničke prirode u pripremi odbrane, koje se tiču lošeg kompjutera na kom čita sve dokazne materijale koje dobija u elektronskoj formi. On je, takođe, zatražio da mu se dostave svi presretnuti i prisluškivani razgovori predsednika BiH Alije Izetbegovića, pre i u toku rata u BiH, ukoliko ih Tužilaštvo poseduje. „Ukoliko Tužilaštvo nema transkripte tih presretnutih razgovora, to znači da je srpska strana ponovo oštećena, jer su samo njeni lideri prisluškivani“, prokomentarisao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari