Karantin više nije obavezan za ulazak u Nemačku 1Foto: TheDigitalArtist/ Pixabay

Nemački Robert Koh institut skinuo je Srbiju sa liste epidemiološki visoko rizičnih zemalja, što znači da će građani Srbije moći da uđu u Nemačku bez odlaska u obavezan karantin.

Oni će međutim pre prelaska granice morati da pokažu negativan PCR test, dokaz o vakcinaciji ili o preležanom kovidu. Ovo je pravilo koje se primenjuje na sve osobe starije od šest godina, bez obzira na to kojim prevoznim sredstvom ulaze u Nemačku i iz koje države dolaze.

Sa liste visoko rizičnih zemalja pored Srbije skinute su još Bosna i Hercegovina, Austrija, Malezija, Beliz. Na ovu listu dodate su Finska, Monako, Španija, Amerika, Kipar i Portugalija.

Lista visokorizičnih država pravi se na osnovu broja zaraženih u poslednjih nedelju dana. Srbija je na ovu listu stavljena u septembru ove godine.

Pored visokorizičnih zemalja, Nemačka ima posebna pravila koja podrazumevaju karantinski smeštaj, i za putnike koji dolaze iz područja u kojima se šire određeni sojevi odnosno omikron soj trenutno. Pored afričkih država na ovoj listi za sada je i Velika Britanija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari