Bez eletrične nergije par zgrada u Novom PazaruNovi Pazar Foto: Senko Župljanin

Novi Pazar je bio šenaesta, i poslednja, destinacija karavana „Digitalna ekspedicija“.

Ovog vikenda, Novopazarci su imali priliku da se upoznaju „sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora“.

„Digitalnoj ekspediciji“ u ovom gradu, prisustvovala je državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović, koja je ocenika da je interesovanje za Karavan veliko.

To znači, da je Vlada Srbije na pravi način približila građanima digitalni svet – naglasila je Golubović i dodala da su u toku pandemije „i najstariji građani imali su priliku da se uvere u prednosti novih tehnologija i zahvaljujući tehničkoj opremi koju je, uz podršku Vlade  Srbije i UNDP-a, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo u domovima za stare. Oni su mogli da komuniciraju sa svojim najbližima i lakše podnesu razdvojenost. Posebno je važno što se njihovo interesovanje za korišćenje novih tehnologija nastavilo, što znači da je i njima, kao i mladima, bitno da se upoznaju za ključnim digitalnim veštinama 21. veka“.

Za novopazarskog gradonačelnika Nihata Biševca „Digitalna ekspedicija“ je važan projekat, jer „čitave generacije mladih digitalnu komunikaciju vide kao način života i zato je dragoceno što će kroz aktivnosti „Digitalne ekspedicije“ moći, ne samo da unaprede svoju digitalnu pismenost i veštine, već i da saznaju odakle, u procesu digitalne komunikacije, vrebaju potencijalne opasnosti i kako ih izbeći“.

U okviru ovog projekta otvoreno je takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija – Izaziv 2021./2022.“

Cilj takmičenja je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja, koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Konkurs za ovo takmičenje otvoren je do 13.decembra.

Organizatori takmičenja su Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja  i program „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija”.

Karavan podržavaju i ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelatija za IT i eUpravu UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari