Karim Ahmed Kan: Advokat kao tužilac u Hagu 1Foto: EPA/ ROBERT VOS

Britanski advokat Karim Ahmad Kan izabran je za narednog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) sa mandatom od devet godina.

Kan je bio favorit u trci za ovo visoko mesto suda u Hagu a porazio je kandidate iz Italije, Irske i Španije.

Ujedno, Britanac će biti tek treći glavni tužilac u 18-godišnjoj istoriji suda.

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab pozdravio je ovaj izbor, a kako je napisao na Tviteru, „Karimovo veliko iskustvo u međunarodnom pravu biće presudno ne bi li se osiguralo da odgovorni za najteže zločine budu privedeni pred lice pravde“.

Među prvim odgovornostima koje čekaju novog tužioca biće odlučivanje o narednim fazama istrage o ratnim zločinima u Avganistanu i posebno spornoj istrazi o izraelsko-palestinskom sukobu iz 2014. u Gazi.

Smatra se da je pred Kanom važan izazov – pokušaj da obezbedi više presuda i tako poveća legitimitet suda među mnogim državama članicama koje odbijaju da priznaju njegovu nadležnost poput SAD, Kine, Rusije.

Takođe, i na afričkom kontinentu gledaju sa podozrenjem prema sudu u Hagu, jer su lideri sa ovog kontinenta neretko bili glavni fokus suda.

Kan, inače pomoćnik generalnog sekretara UN, na ovu funkciju će zameniti gambijsku sutkinju Fatuu Bensudu kada joj istekne devetogodišnji mandat 16. juna.

Prošle godine SAD su uvele sankcije Bensudi kada je pokušala da istraži akcije SAD u Avganistanu.

I Izrael, koji nije član MKS, je optuživao sud za kršenje „prava demokratskih zemalja da se brane“ kada je presudio da je nadležan za ratne zločine i zločine počinjene na palestinskim teritorijama.

Međutim, izbor Kana je, čini se, prihvatljiv za Izrael.

Kako je izvestila izraelska državna televizija, izraelski zvaničnici podržali su Kanovu kandidaturu iza kulisa i smatraju ga „pragmatičarem koji zazire od politizacije“.

Britanski advokat od 2018. vodi istragu UN o ratnim zločinima koje je počinila Islamska država u Iraku a nedavno je tražio suđenja slična onima koja su održana za nacističke vođe u Nirnmbergu.

Karim Kan (50) je advokat specijalista za ljudska prava.

U svojoj karijeri koja traje duže od 27 godina, Kan – koji je ujedno i branilac britanske kraljice Elizabete – radio je za gotovo sve međunarodne krivične sudove u ulogama tužioca i odbrane, kao i branioca žrtava.

Radio je za tužilaštvo u međunarodnim krivičnim sudovima za zločine počinjene u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i tokom genocida u Ruandi.

Pravno je zastupao ličnosti kao što su Villijam Ruto, potpredsednik Kenije, optužen za zločine protiv čovečnosti nakon postizbornog nasilja 2007. kada je ubijeno 1.200 ljudi. Branio je i Sejf el Islama Gadafija, sina libijskog lidera Moamera Gadafija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari