Karles Pućdemon: Novinar za nezavisnost 1Foto: EPA-EFE/JORDI BEDMAR PASCUAL / GENERALITAT

Karles Pućdemon, katalonski predsednik, ne odustaje od namere da narednih dana proglasi nezavisnost Katalonije uprkos žestokom protivljenju vlasti u Madridu.

 “Ja treba da predstavljam sve građane Katalonije. U nedelju smo odžali referendum pod najtežim mogućim okolnostima i to je pokazalo ko smo mi. Sada treba da primenimo rezultate referenduma i da ih predstavimo parlamentu”, rekao je Pućdemon. Španski Ustavni sud je suspendovao zasedanje Parlamenta koje je bilo zakazano za ponedeljak. Pućdemon će se, međutim, u utorak obratiti Parlamentu, koji će, kako se spekuliše, unilateralno proglasiti nezavisnost autonomnog španskog regiona.

Pućdemon početke svoje profesionalne karijere vezuje za novinarstvo, kojim je počeo da se bavi sa samo 16 godina, izveštavajući sa fudbalskih utakmica za list Diari de Girona. Kasnije je studirao katalonsku filologiju na Univerzitetu Đirona, ali studije nikada nije završio, potpuno se okrenuvši novinarstvu. Godine 1981. počinje da radi za list EL Punt, ne sluteći da će se uspeti do pozicije glavnog i odgovornog urednika. Bio je i direktor Katalonske novinske agencije, kao i nedeljnika na engleskom Catalonia Today, čiji je osnivač. Takođe je član Katalonskog novinarskog udruženja. Krajem 1980-ih je sakupljao reference iz stranih štampanih medija, što je 1994. rezultiralo knjigom “Kata…šta? Katalonija u očima strane štampe”. Za vreme Olimpijskih igara u Barseloni 1992. učestvovao je u organizaciji podrške za uhapšene katalonske nacionaliste. Jedno vreme je bio i direktor Kulturnog centra Đirone.

Novinarstvo napušta 2006. da bi kao član krajnje desničarske stranke Konvergencija i Unija (CiU) započeo političku karijeru kao parlamentarac i da bi se ispred CiU kandidovao, mada bez uspeha, na lokalnim izborima u Đironi. Međutim, četiri godine kasnije je izabran za gradonačelnika Đirone, glavnog grada istoimene pokrajine, gde je nekoliko godina živeo, da bi 2015. postao predsednik Udruženja opština za nezavisnost. Ostaće upamćen kao prvi predsednik Katalonije koji je prilikom preuzimanja dužnosti u januaru 2016. odbio da polaže zakletvu i zakune se na odanost španskom ustavu i kralju Felipeu VI.

Karles Pućdemon je rođen 1962. u Ameru, mestu u pokrajini Đirona, kao drugo od osmoro muške dece u staroj katalonskoj porodici okrenutoj tradiciji. Njegov pradeda i ujak su bili gradonačelnici Amera. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom mestu. Od 2000. je u braku s rumunskom novinarkom Marselom Topor, s kojom ima dve ćerke. Govori engleski, francuski i rumunski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari