Kasni izgradnja stanova u Gračanici, Lapljem Selu i Zvečanu, Srbi žive u kontejnerima 1Foto: Wikipedia

Izgradnja stambenog kompleksa sa 36 stanova za socijalno ugrožene porodice u Gračanici, koja je započeta početkom septembra 2019. godine, još nije završena.

Kako piše portal Radiokim.net, tadašnji direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović kazao je da su stanovi namenjeni socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima, te da će izgradnja biti završena do kraja 2019. godine.

Međutim, radovi su se odužili, pa je prilikom posete Gračanici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića 16. juna 2020. godine, najavljeno da će biti završeni za mesec dana, da bi gradonačelnik Srđan Popović raspodelu najavio za „naredni period“.

Više od godinu kasnije, 1. oktobra prošle godine, Opština Gračanica je raspisala konkurs za stambeno zbrinjavanje.

Na konkurs su se javile socijalno ugrožene porodice Ilić i Arsić iz Gračanice.

Zoran i Katarina Ilić s troje maloletne dece već šest godina žive u kontejneru površine 12,5 kvadrata. Ilići će za par meseci biti bogatiji za još jednog člana, pa se nadaju da će se sa novorođenčetom useliti u novi dom.

„Među prvima sam bio da konkurišem, još uvek nije došla komisija, ali se nadamo da će doći. Srđan Popović (bivši predsednik opštine) nam je u prošlom mandatu obećao da će nam pomoći i da ćemo dobiti stan. Sada nas je i Ljiljana Šubarić (aktuelna gradonačelnica) obišla, verujemo joj, obišla nas je ovde i videla u kakvim uslovima živimo“, rekao je Ilić.

Ova petočlana porodica, navodi Radiokim.net, se trenutno greje na struju, međutim učestale restrikcije su ih primorale da zimske dane provode kod kumova i rođaka.

„Napravio sam ispred kontejnera improvizovanu šupu, tu imam šporet na drva i da nije njega ne bismo imali gde da spremamo hranu“, dodao je Ilić.

Za stambeno zbrinjavanje konkursala je i petočlana porodica Arsići i to već peti put. Arsići već 14 godina žive kao podstanari.

„Ne znam da li je komisija krenula da obilazi porodice, ali od poslednjeg konkursa još uvek nisu dolazili kod nas. Po prirodi sam optimista pa se ako ništa drugo u prikrajku nadam da, ako rade shodno zakonu, a znam da ispunjavam sve kriterijume, logično je da se nadam da bi trebao da dobijem stan. Apsolutno i kategorički za ovih 14 godina nisam dobio nikakvu pomoć iz opštine“, kazao je Dragan Arsić.

Dragan je jedini zaposlen u porodici. Kaže da je veoma teško s jednom platom školovati tri devojčice.

„Ukoliko stanove podele kako treba, to će biti na opštu korist svih nas. Skoro je bila jedna izjava iz Kancelarije za KiM ‘da je svaki čovek na Kosovu i Metohiji kao zenica oka, da je bitan i neophodan’, ako im je zaista stalo da se svaki čovek ovde zadrži i da boravi u budućnosti sa svojom decom onda bi to trebali po zakonu i po svim kriterijumima i po pravdi Boga na kraju krajeva da podele, a ne kao što je to bio slučaj do sada. Nebrojano slučajeva nepotizma, kumovskih, rodbinskih i prijateljskih veza. Živimo jako teško i nikog to ne zanima, ovo je zadnji voz“, rekao je on.

Ukoliko ne dobiju stan, Arsići poručuju da će napustiti Kosovo.

„Ne vidim više sebe ovde. Sit sam obećanja i praznih priča. Jedina alternativa koja mi preostaje da pokupim obuću i odeću koju imam u svom vlasništvu i da odem sa suprugom. Definitivno što dalje van Kosova i Metohije“, zaključuje Arsić.

Pored Gračanice, kamen temeljac za nove zgrade namenjene socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima postavljen je i u Lapljem Selu 12. oktobra 2020. godine, a predviđeno je bilo da radovi budu završeni za mesec i po dana. Međutim, zgrade su još u sivoj fazi.

Već tri godine kasni i završetak stambenog naselja Sunčana dolina u Zvečanu.

Iz budžeta Srbije, za Kosovo se na godišnjem nivou izdvaja oko 600 miliona evra. Mnogi Srbi tvrde da se veći deo tog novca samo „opere“ na Kosovu i vrati u centralnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari