Kazne za neplaćeno parkiranje u Zrenjaninu naplaćuju - advokati iz Paraćina 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi“ iz Zrenjanina svoja potraživanja od građana koji nisu platili parkiranje ustupilo je konsultantskim agencijama i advokatskim kancelarijama iz cele Srbije.

Kada joj je na kućnu adresu stigla koverta advokatske kancelarije iz Paraćina, Zrenjaninki G.V. nije bilo baš svejedno. Nikad nije bila u Paraćinu, nema veze sa Paraćinom, šta je u koverti? Kad je otvorila, imala je šta da vidi.

U koverti je obaveštenje da kaznu za neplaćeno parkiranje u Zrenjaninu, s kraja prošle godine i usluge za slanje ove opomene, treba da plati advokatskoj kancelariji iz Paraćina.

U pismu su je obavestili i da su konsultantska agencija i advokatska kancelarija na istoj adresi, preuzeli potraživanje od Javnog komunalnog preduzeća „Pijace i parkinzi“ iz Zrenjanina za neplaćenu kaznu za parkiranje u iznosu od 1 200 dinara i da, sa advokatskim uslugama, sada dug iznosi 5 700 dinara.

Rok za plaćanje je pet dana. Ukoliko se ne plati dug, posao preuzimaju advokati i izvršitelji i to će da košta do 33 hiljade dinara. Po tarifi, advokatu do 18 a javnom izvršitelju do 15 hiljada dinara.

 

U obaveštenju piše i da je preduzeće iz Zrenjanina ugovorom svoje potraživanje ustupilo advokatskoj kancelariji i njih ovlastilo da dužnika o novim momentima obaveste.

Neplaćeno parkiranje od manje od stotinu dinara tako je naraslo do 5 700 dinara, s tendencijom daljeg rasta, sve 40 hiljada dinara.

Da sa neplaćanjem parkiranja u Zrenjaninu više nema šale, može se pročitati i u planu koje je ovo preduzeće podnelo gradskoj skupštini na usvajanje.

Iako gazduje i gradskim pijacama i lokalima na njima, zrenjaninsko komunalno preduzeće ne oslanja se previše na ovaj deo poslovanja. Lokali su dobrim delom prazni, i kako piše u izveštaju podnetom skupštini, teško ih je izdati jer je smanjen promet na pijaci pa se za lokale ne otimaju.

Promet na pijaci smanjen je, piše u izveštaju, zbog korone i nekih deguih faktora.

Zato na gradskim pijacama nisu planirane neke veće investicije. Na pijaci u Jug Bogdanovoj, na primer, već godinama je van funkcije mlečna i mesna sala, ali u planovima radova na njoj nema.

Zato ima planova sa parkinzima. Zrenjaninsko komunalno preduzeće planira da otvori još 120 mesta za parkiranje, 70 iza centralne pijace a 50 na potezu između Pupinove i Tepličke ulice. Neće to biti izgradnja novih parkinga nego ucrtavanje vertikalne signalizacije, samo se čeka izmena gradske odluke. Ta će mesta biti u žutoj zoni, skuplja je samo crvena.

Takođe, piše u izveštaju da će pojačati rad pauka, koji prošle godine nije dovoljno radio, jer je radnik koji ga vozi, bio na bolovanju a niko nije mogao da ga zameni.

I pojačaće se naplata kazni za neplaćeno parkiranje, piše u istom izveštaju.

Zato stižu opomene.

Ovo nije prvi put da zrenjaninsko preduzeće angažuje eksterne naplaćivače. Objašnjenje iz preduzeća za ranija angažovanja bilo je da im se ne isplati da za male iznose duga angažuju izvršitelje.

Pitanja zašto se, pored službi u samom preduzeću, potraživanja od Zrenjaninaca ustupaju agencijama i advokatima i na koji način se biraju ti kojima se potraživanja ustupaju, poslali smo na službeni mejl javnog preduzeća „Pijace i parkinzi“. Odgovor nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari