Kikinda - Popovicki nakon otkaza: "FCC" je država u državi 1Branislav Popovicki - foto: Kikindske

Nakon tronedeljnog štrajka zaposlenih u firmi „FCC Kikinda“, koja obavlja gradsku komunalnu delatnost sakupljanja i deponovanja otpada, poslovodstvo je u utorak otpustilo 19 radnika.

Industrijski sindikat FCC Kikinda već skoro godinu dana pokušava da dođe do kolektivnog ugovora i popravi položaj zaposlenih, ali su u septembru prošle godine pregovori prekinuti, da bi pre skoro dva meseca nakratko bili nastavljeni, ali bez uspeha, što je krajem marta izazvalo štrajk upozorenja dela zaposlenih.

Poslovodstvo „FCC Kikinda“ i dalje nije odgovaralo na pozive i zahteve sindikata, već je angažovalo radnike i kamione za iznošenje smeća iz bečejske firme „Potisje“, dok je lokalna naprednjačka vlast, uplašena pred izbore zbog nesakupljenog smeća koji se nagomilavao po gradu i selima, pozvala štrajkače na razgovor, navodno u cilju postizanja dogovora sa poslodavcem, ali pomoći od gradske vlasti nije bilo.

Branislav Popovicki, predsednik je Industrijskog sindikata FCC Kikinda i jedan od 19 koji su dobili otkaz.

U „FCC Kikinda“ (ranije „ASA Kikinda“) radi od osnivanja 2007. godine, a prekomandovan je iz Javnog komunalnog preduzeća „6. oktobar“ pošto je firma „ASA Kikinda“, koju su zajednički osnovali austrijsko-češka kompanija „ASA“ sa većinskim udelom i lokalna samouprava Kikinde, preuzela komunalnu delatnost sakupljanja i deponovanja smeća.

Kikinda - Popovicki nakon otkaza: "FCC" je država u državi 2
Deponija u Kikindi – foto: Kikindske

Njegovi sukobi sa poslovodstvom i vlasnicima datiraju unazad deset godina, a pre četiri godine uspeva da pokrene ogranak Industrijskog sindikata Srbije i preuzme dvadesetak zaposlenih od podružnice Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Tek 2020. poslodavci pristaju da razgovaraju sa Popovickim i predsednikom Industrijskog sindikata Srbije, Draganom Matićem, i krajem te godine priznaju im reprezentativnost u „FCC Kikinda“.

Početkom prošle godine počinju pregovori o Kolektivnom ugovoru, ali ne odmiču mnogo, jer, kako za Kikindske kaže Popovicki, nije postojala želja direktora FCC Srbije, Amira Mujezinovića, da se dogovor napravi.

„Dogovorili smo se prošlog leta da potpišemo Sporazumni ugovor kojim bi definisali naša prava i poboljšali plate, međutim, oni nikada nisu stavili potpis. Čekali smo mesecima i početkom godine se obratili Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, da bi 1. marta u Agenciji bio zakazan sastanak. U ime FCC-a pojavila se Sonja Ćirić, koja vodi ljudske resurse u firmi, i jednostavno ništa od naših zahteva nije prihvaćeno, iako su svi u skladu sa zakonom i obavezujući za poslodavca“, svedoči Popovicki i naglašava da se jasno videlo da poslovodstvo uopšte ne mari za državne institucije i zakone.

Potom Industrijski sindikat najavljuje štrajk, ali i dalje nema nikakve reakcije poslodavaca, da bi 28. marta i stupili u generalni štrajk.

„Sutradan nam u našim prostorijama kraj deponije Sonja Ćirić uručuje predotkaze, a firma angažuje radnike i vozila bečejskog Potisja, što je protivno zakonu, i mi pozivamo Inspekciju rada. Sve je to zabeleženo, a zamenik direktora Ivan Spasojević je bio veoma drzak prema inspektorki i zabranio joj da fotografiše kamione „Potisja“, otkriva za Kikindske predsednik pobunjenog sindiakata u „FCC-u“.

Drugi sindikat, Samostalni, neformalno je podržavao štrajk, ali se predsednik Slobodan Popov već prvog dana štrajka povukao, i zbog toga je nekoliko zaposlenih napustilo taj sindikat, tvrdi Popovicki.

Kako su za koji dan trebali da se održe izbore, lokalna vlast se uspaničila zbog prepunih kontejnera i neispražnjenih kanti po selima, i pozvala štrajkače na razgovor.

„Gradonačelnik Nikola Lukač i njegovi saradnici su nam obećali pomoć i rekli da nas u potpunosti razumeju, da nemaju dobar odnos sa poslovodstvom FCC-a, i sve tako u našu korist, samo da prekinemo štrajk. Lukač nam je obećao da će za 11. april biti zakazan sastanak u Gradskoj kući i da će tu morati da padne dogovor. Ja sam tražio da nam napismeno to dostavi, uz potvrdu poslovodstva FCC-a, ali to se nije desilo iako su se jako zdali da sve obećaju samo da se vratimo na posao i pokupimo otpad pred izbore“, objašnjava sastanak sa naprednjačkom vlasti naš sagovornik.

Ni njemu, a i malo kome drugom ko je upućen u ugovor lokalne samouprave i kompanije FCC (nekada ASA) nije jasno zašto već dugo vremena grad ne postavlja zamenika direktora, koji je zadužen za nadgledanje posla u ime suosnivača „FCC Kikinda“.

„Ništa od obećanja gradske vlasti nije bilo, nisu se javljali posle izbora, a mi smo nastavili štrajk. Svaki dan sam obaveštvao Inspekciju rada o kršenju Zakona o štrajku i dokumentovao angažovanje radnika i vozila iz Bečeja i zapošljavanje novih radnika na naša mesta. U utorak je u Kikindu došla nova miriteljka iz Agencije, ali je poslovodstvo nije pustilo da uđe u firmu, već smo sastanak održali ispred kapije i dogovora opet nije bilo. Kasnije tog dana su nam uručeni otkazi. Oni se ponašaju kao država u državi, to je očigledno, i niko im ništa ne može“, priča Popovicki.

A šta je predmet spora dela zaposlenih i poslodavca? Pa, Industrijski sindikat je prvo tražio povećanje plata za 20 odsto i kovid-bonus od 20.000 dinara svim zaposlenim za proteklu godinu, da bi kasnije, po stupanju u štrajk, pojačao zahteve na 30 odsto povećanje plate i 30.000 dinara bonusa.

„Mi primamo između 36 i 45 hiljada dinara platu, kako ko, u teškim uslovima radimo, u taj iznos su nam uračunati topli obrok, regres i minuli rad. Skoro polovina zaposlenih radi preko agencija, prvo smo iznajmljivani od beogradske firme „Adeko“, a u poslednje vreme taj posao za FCC obavlja „Work Force“, takođe iz Beograda. I to tražimo da se prekine, jer po zakonu firma može samo do pet odsto zaposlenih da upošljava preko agencija“ – poručuje Popovicki i dodaje na kraju da zasigurno neće odustati u borbi za radnička prava i da će ići, kako kaže, i „do Strazbura ako treba“.

Po njegovim rečima, za njihov slučaj su se zainteresovali i sindikati iz zemalja Evropske unije, a već je dogovoren dolazak predstavnika austrijskog sindikata, kojima će kikindski radnici izložiti kako ogranak austrijske kompanije postupa sa njima, u kakvim uslovima rade i koliko su plaćeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari