Kikinda: Tešinova knjiga priča "Luka kaže" na engleskom jeziku 1Foto: Kikindske

Knjiga Srđana V. Tešina za decu i mlade „Luka kaže“ objavljena je na engleskom jeziku u izdanju „Arhipelaga“, a u prevodu Dragane Miljević, u saradnji s Ričardom A. Pizarom. Kao i u srpskom izdanju, priče prate ilustracije Lidije Taranović.

Za ovu knjigu Tešin je nedavno dobio Nagradu grada Niša za najbolju knjigu godine na srpskom jeziku za decu i mlade.

Knjiga je za kratko vreme izazvala pažnju najmlađih čitalaca i objavljena je na srpskom jeziku u dva izdanja u ediciji „Mali Arhipelag“.

Kikinda: Tešinova knjiga priča "Luka kaže" na engleskom jeziku 2
„Luka kaže“

Označena u podnaslovu kao „priče za decu i razmažene roditelje“, „Luka kaže“ je prva Tešinova knjiga za decu i mlade.

Otac i dečak razgovaraju u 77 duhovitih epizoda o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti i o nedostajanju, o tajnama i otkrićima, o tome zašto se očevi i dečaci nekada razumeju, a nekada svađaju.

Prevod knjige Luka kaže na engleski jezik podržan je od strane Ministarstva kulture na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu.

Romansijer i pripovedač Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) objavio je 12 knjiga, od kojih su najpoznatiji roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“ (Nagrada „Borislav Pekić“) i knjiga priča „Ispod crte“ (Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine).

Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika, a njegova priča „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, iz knjige „Priče s Marsa“, uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američkog izdavača Dalkey Archive Press.

Tešin živi i radi u Kikindi, a nekoliko godina je bio novinar i urednik kulturnih strana Kikindskih, i do danas je stalni saradnik ovog nedeljnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari