U Pekingu je juče počelo zasedanje Svekineskog narodnog kongresa na kojem bi oko 3.000 članova kineskog parlamenta trebalo zvanično da potvrdi izbor novog rukovodstva zemlje, javljaju agencije.


Premijer Ven Đibao je na početku dvanaestodnevnog zasedanja u Palati naroda na Trgu Tjenanmen podneo izveštaj o radu vlade. Ven je ocenio poslednjih pet godina vlade kao „izuzetan period“, navodeći uspehe u oblasti istraživanja svemira i elektronike, i postavio ciljeve druge ekonomske sile na svetu.

Novi čelnici Kine trebalo bi da na funkcijama ostanu narednih pet godina. Generalni sekretar Komunističke partije Kine Si Đinping trebalo bi zvanično da bude izabran za predsednika Republike i na tom mestu nasledi sadašnjeg šefa države Hu Đinta, dok će Li Kećiang biti izabran za naslednika premijera Ven Đibaoa.

U godišnjem govoru o radu vlade, odlazeći premijer je istakao da lideri više neće zalagati za rast po svaku cenu i da će prioritet imati socijalni programi. Ven je rekao da će novo kinesko rukovodstvo voditi „opreznu monetarnu politiku“ i predvideo rast u 2013. od 7,5 odsto, za 10,7 odsto povećan budžet za odbranu i inflaciju od 3,5 odsto.

Prošle godine, privredni rast u Kini bio je najniži u poslednjih 13 godina i iznosio je 7,8 odsto, dok kineska ulaganja u odbranu svake godine značajno rastu već dve decenije. Prošlogodišnji budžet za odbranu je u odnosu na prethodni bio veći za 11,2 odsto i iznosio je 670,2 milijardi juana ili 106,4 milijardi dolara. Kina veća ulaganja u odbranu pravda tvrdnjom da su ona u toj sferi doprinela globalnom miru i stabilnosti.

Ven je govorio o „kontradiktornostima“ sa kojim je Kina suočena, navodeći primer ekonomskog razvoja sa jedne i okoline i prirodnih resursa sa druge strane. Odlazeći premijer naveo je da će se novo rukovodstvo Kine „zalagati za promociju ‘zelenog’ razvoja“. Ven nije govorio o mogućoj promeni politike jednog deteta, uprkos starenju stanovništva, i poručio da će vlada „nastaviti politiku planiranja porodice“.

Kongres se odvija u senci brojnih slučajeva korupcije članova partije o kojima je pisala zvanična štampa, ali o kojima su se informacije prenosile i internetom. Ven, o čijoj se porodici takođe pisalo zbog bogatstva od 2,2 milijardi dolara do kojeg je došla 2007, kratko je rekao da će „vlasti pojačati borbu protiv korupcije“.

Kako piše Njujork Tajms, osim što se tokom svog mandata borio za ekonomske promene, Ven je pokušao da ojača svoj imidž, prikazujući se kao skroman populistički političar. Međutim, kako navodi ovaj dnevnik, bio je pod pritiskom da očisti svoje ime, pogotovo kada je Njujork tajms objavio račune njegove uže familije, koja je postala veoma bogata tokom njegove političke karijere na visokim pozicijama.

Tokom deset godina koje je proveo na poziciji premijera, piše Njujork tajms, Ven je u javnosti izgradio ličnost „dede Vena“, čuvar potklasi i lirski branilac esecijalnih sloboda, ali na njega se sve više gleda kao na izuzetak među partijskom rukovodstvu.

Na Kongresu će se tokom deset dana usvajati mere o kojima je odluku prethodno već donela Partija, uključujući odluke o novom rukovodstvu i spajanju nekih ministarstava. Zasedanje se završava 17. marta, kada će Venov naslednik, Li Kećiang, održati konferenciju za novinare.

Sankcije Pjongjangu

Njujork – Sjedinjene Američke Države i Kina postigle su sporazum o nacrtu rezolucije kojom će Ujedinjene nacije uvesti nove sankcije Severnoj Koreji zbog prošlomesečne nuklearne probe, javile su svetske agencije. Savet bezbednosti UN održao je juče zatvorene konsultacije o Severnoj Koreji, a neimenovane diplomate rekle su preksinoć za Asošiejted pres da se očekuje da će SAD tokom konsultacija članicama SB dostaviti nacrt rezolucije koji će potom biti poslat u prestonice na razmatranje. U poslednje tri nedelje, SAD, koje su blizak saveznik Južne Koreje i Japana, pregovaraju o tekstu nove rezolucije sa Kinom, koja je najbliži saveznik Severne Koreje. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin, čija zemlja ovog meseca predsedava SB, kazao je da bi rezolucija o Severnoj Koreji mogla da bude usvojena tokom ovog meseca. SB je prošlog meseca nuklearnu probu Pjongjanga nazvao „teškim kršenjem“ tri rezolucije UN kojim se Severnoj Koreji zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari