spomenikfoto FoNet/Ozon Press

Kineska kompanija koja je, tokom gradnje deonice auta-puta, oštetila spomenik palim borcima kod Lučana, izvinila se zbog incidenta. Obećava i da će platiti restauraciju. Ministar građevinarstva poručuje – to je nauk svim izvođačima radova da tamo gde su angažovani, vode računa o kulturnoj baštini.

U gomili šuta na seoskom putu ostaci spomenika i biste rastavljene na delove. Ta slika u ponedeljak je iznenadila meštane Negrišora nedaleko od Lučana, gde su u toku radovi na autu-putu Miloš Veliki od Pakovraća do Požege. Danima već pitaju – kako i zašto se to dogodilo.

U gomili šuta na seoskom putu ostaci spomenika i biste rastavljene na delove. Ta slika u ponedeljak je iznenadila meštane Negrišora nedaleko od Lučana, gde su u toku radovi na autu-putu Miloš Veliki od Pakovraća do Požege. Danima već pitaju – kako i zašto se to dogodilo.
Pripremila Milica Milosavljević

„Ne mogu da verujem da je ovo neko uradio, s obzirom na to da je to bio spomenik za žrtve iz ovog kraja koje su položile život u ratovima 1912. do 1918. i ’45. godine, kako za borce tako i za nevine žrtve, civile, meštane“, kaže advokat iz Čačka Nikola Ćalović.

Do oštećenja spomenika došlo je prilikom izmeštanja. Za to je bila zadužena, a sada i za njegovo oštećenje odgovorna, kineska kompanija koja gradi put. Za RTS kažu poštuju srpsku istoriju, nisu namerno oštetili spomenik.

„Usled starosti postamenta došlo je do njegovog oštećenja i manjeg oštećenja natpisa i jedne skulpture, zbog čega se najiskrenije izvinjavamo, ali i naglašavamo da je oštećenja moguće sanirati. U svoje i u ime kompanije obavezujem se srpskom narodu i javnosti da ćemo u skladu sa zahtevima Investitora, Zavoda za zaštitu spomenika grada Kraljeva i lokalnom samoupravom Lučani, zajedničkim naporima u što kraćem roku popraviti spomenik, izmestiti ga na odgovarajuće mesto i izložiti za javnost. Sve troškove nastale štete će pokriti kompanija“, kaže  projekt menadzer kompanije Shou Jicheng.

Detaljnije objašnjenje dobio je resorni ministar. Kaže domaći podizvođač kojeg je angažovala kineska kompanija nije tražio saglasnost za premeštanja dela spomenika koji se nalazi na trasi saobraćajnice.

„Poslao sam im pismo u kom sam zapretio da će biti, da ću pokrenuti ono što imamo prava u ugovoru a to je da im naplatimo penale i da ćemo pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih lica. I ovo je nauk svim drugim izvođačima da moraju da vode računa ne samo o spomenicima kulture već sve ono što je kulturna baština tamo gde rade. Žao mi je što se to dogodilo ali kao što vidite jedini način da se reaguje je bio ovaj i mislim da je dobro što su odmah shvatili šta su uradili i što su prihvatili da plate štetu“, kaže  Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/kineski-izvodjaci-radova-na-auto-putu-srusili-spomenik-palim-borcima/[/em

Oštećeni delovi spomenika trenutno su u magacinu izvođača radova. Kako bi bio sastavljan i postavljen na adekvatno mesto, čeka se da Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu uradi projekat restauracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari