Kineski izvođač, angažovan na izgradnji auto-puta od Preljine do Požege, otpad odlaže u obližnjim njivama i rekama 1

Kineski izvođač koji je angažovan na izgradnji auto-puta od Preljine do Požege otpad koji nastaje ne odlaže adekvatno već sve završava u obližnjim njivama ili rekama. Da je to tako svedoči i ogromna bara ulja koju je jedan kineski radnik izručio iz kamiona na livadu, a koji danima ni zemlja ne može da upije.

“Ulje iz mašine koja radi na pobijanju šipova izručeno je ovde. Kao što vidite nesnosan smrad širi se danima, zemlja je upila deo ulja ali ne sve. Kada sam pitao zašto ulje iz ogromne mašine ispušta na livadu, a ne u kantu rekao je da gledam svoja posla i da imaju odrešene ruke da ovde rade šta hoće, da oni ne podležu zakonima ove države. Kako su se ponašali do sada i kakvu podršku države imaju to me i ne čudi. U putarskim sam firmama 42.godine, ovde smo podizvođači, ali ovakvo nešto nisam video, mi smo kolonija, robovi. Radio sam sa Azerdbejdžancima, oni su vodili računa o ovoj državi kao da je njihova.  Pogledajte kako izgleda deonica puta koju su oni gradili, bolji je kvalitet svega, asfalta, sve je kao pod konac ravno. Ko zna kakav je aranžman sklopila država i kakve ćemo posledice imati”, kaže jedan od radnika koji je novinara Ozonpressa doveo do mesta gde su Kinezi izručili ulje.

Meštanima kojima je samo zemlja oduzeta privremeno i koja bi trebalo da im se vrati nakon izgradnje auto-puta kažu da ne znaju šta će raditi sa njom jer se na nju nekontrolisano odlaže sav otpad.

„Šta ja da radim sa zemljom gde su bili voćnjaci a gde sad odlažu sav otpad iz tunela? Šta sve ima u tom otpadu teško je reći, ali kao što vidite sve odlažu tu. Stručnjaci sa kojima sam ja pričao kažu da je nemoguće povratiti status zemljišta nakon kontaminacije“, navodi sugrađanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari