Kineski predsednik napustio Budimpeštu na kraju evropske turneje 1EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PRIME MINISTER PRESS OFFICE/

Kineski predsednik Si Đinping napustio je danas Budimpeštu na kraju svoje prve evropske turneje od 2019. godine tokom koje je još posetio Francusku i Srbiju.

Njegov zvanični avion poleteo je nešto posle 18.10 sa aerodroma u Budimpešti, pokazuju snimci koje je emitovala državna televizija M1.

Ranije danas mađarski premijer Viktor Orban rekao je preko mreže X da je Si završio svoju trodnevnu državnu posetu Mađarskoj, poslednjoj stanici svoje posete Evropi, i pozdravio razvoj „strateškog partnerstva“ dve zemlje.

Si je počeo posetu Evropi sastankom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu. Njihovi razgovori bili su usmereni na trgovinske sporove uključujući ukidanje pretnji za uvođenje carina na izvoz konjaka, i diplomatske napore vezane za Ukrajinu.

On je posle toga otišao u Srbiju, zemlju kandidata za članstvo u EU gde su dve zemlje potpisale sporazum da grade „zajedničku budućnost“, piše agencija AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari