Kineski zvaničnici nedavno su predstavili novi borbeni avion visoke tehnologije koji je gotovo „nevidljiv“ za radare i koji bi mogao ozbiljno da ugrozi američku dominaciju u domenu vazduhoplovstva. Borbena letelica „čengdu“ J-20 prvi let je imala 11. januara. Balkanski vojni zvaničnici i drugi stručnjaci smatraju da su Kinezi po svemu sudeći iskoristili tehnologiju američkog aviona F-117 najthok koji je oboren iznad Srbije kod sremskog sela Buđanovci za vreme NATO bombardovanja 1999.


Američki F-117 najthok bio je prvi stelt borbeni avion u svetu. Proizveden je u velikoj tajnosti sedamdesetih godina prošlog veka, a u upotrebu je ušao 1983. Međutim, 27. marta 1999. tokom NATO bombardovanja Srbije srpska vojska je uspela da sruši američku letelicu F-117. Pilot se katapultirao i spasao. Bio je to prvi put u istoriji da je srušen jedan za radare gotovo „nevidljivi“ avion. Američki Pentagon je ocenio da je za uspeh srpske vojske bila zaslužna dobra taktika i „čista sreća“.

Delovi olupine aviona ubrzo su rasuti po širokoj oblasti poljoprivrednih dobara, budući da su civili prikupljali delove aviona kao suvenire, pri čemu su neki od njih bili veličine manjih automobila. „U to vreme su naši obaveštajni izveštaji ukazivali da su kineski agenti „češljali“ oblast u kojoj su bili rasuti delovi F-117 i kupovali ih od lokalnih poljoprivrednika“, rekao je admiral Davor Domazet Lošo, načelnik Generalštaba hrvatske vojske u vreme NATO bombardovanja, „Verujemo da su Kinezi iskoristili prikupljene materijale kako bi otkrili tehnologiju stelta, i napravili ih“.

Jedan neimenovani viši zvaničnik srpske vojske potvrdio je da su kolekcionari došli do delova olupine stelta, odnosno letelice koju radari teško detektuju, a da su neki završili „u rukama stranih vojnih atašea“. Delovi oborenog aviona F-117, kao što su levo krilo sa znakom američkih vazduhoplovnih snaga, svod kokpita, katapultirano sedište, kaciga pilota i radio, izloženi su u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva. „Ne znam šta se desilo sa ostatkom aviona. Mnoge delegacije su nas posetile, uključujući kinesku, rusku i američku, ali nijedna nije pokazala interesovanje da uzme bilo koji deo letelice“, rekao je zamenik direktora Muzeja vazduhoplovstva Zoran Milićević.

Prema rečima Zorana Kusovca, vojnog konsultanta, režim Slobodana Miloševića je zaplenjenu zapadnjačku vojnu opremu redovno delio s ruskim i kineskim saveznicima. „Delovi oborenog F-117 bili su na vrhu liste želja Kineza i Rusa“, kazao je Kusovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari