eko park Rtkovo KladovoFoto: Opština Kladovo

U centru Rtkova, seoskog naselja u kladovskoj opštini, do skora je bila divlja deponija. Na istom mestu po završetku projekta “Rekultivacija zemljišta u centru sela Rtkovo” sada je eko- park i dečije igralište.

Loše navike nepropisnog odlaganja smeća i neadekvatno tretiranja otpada za rezultat imaju “nicanje” smetlišta na mestima koja za to nisu predviđena.

Tako je u centru Rtkova “nikla” deponija, sa koje je ove jeseni uklonjeno 300 kubnih metara različitog otpada.

Sada se na 2.450 kvadratnih metara očišćene i rekultivisane površine, prostiru eko-park i dečije igralište sa mobilijarom.

Po završetku projekta „Rekultivacija zemljišta u centru sela Rtkovo“ koji su zajednički realizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i Opština Kladovo, Rtkovo je posetio državni sekretar ovog ministarstva, Aleksandar Dujanović.

Prema njegovim rečima i projekat realizovan u Kladovu potvrđuje da je u fokusu resornog ministarstva rešavanja problema sa divljim deponijama širom Srbije uz podršku lokalne samouprave i građana.

Za sufinansiranje projekata u 43 lokalne samouprave u Srbiji ministarstvo je izdvojilo skoro 333 miliona dinara .

-Opština Кladovo je uspešno realizovala eko-projekat, kojim je eliminsano nekotrolisano odlaganje otpada pa je višegodišnji problem trajno rešen. Jako je važna dobra saradnja sa jedinicama lokalne samouprave jer smo zajedno sa građanima partneri kada je reč o očuvanju životne sredine – istakao je prilikom posete Rtkovu, državni sekretar Aleksandar Dujanović.

Realizovani projekat u Rtkovu doprineo je da se na devastiranom zemljištu trajno ukloni značajan izvor zagađenja u naselju, kao i da se promene navike meštana koje direktno utiču na kvalitetniji život, ocenjuje predsednik kladovske opštine, Saša Nikolić.

-Osim što je ulepšan životni prostor, projekat će unaprediti i turističke potencijale tog dunavskog naselja, a turizam je oblast koja predstavlja zamajac lokalnog ekonomskog razvoja – naglašava Nikolić.
Osim uklanjanja otpada, rekulitivisanja zemljšta, izgradnje eko-parka i dečijeg igrališta, ovaj ekološki projekat u Rtkovu podrazumeva i asfaltiranje pristupne saobraćajnica do uređenog prostora.

Projekat je vredan pet miliona dinara, učešće resornog ministarstva je četiri, a kladovske opštine milion dinara.

Podsetimo da je tokom minula dva meseca u kladovskoj opštini sa 26 deponija u 23 naselja uklonjeno skoro 24 hiljade kubika komunalnog otpada.

Nadležni očekuju da će sve preduzeto pozitivno uticati na lokalno stanovništvo da se odgovornije ponaša i smeće odlaže na mesta koja su predviđena za te namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari