Kladovo: Istorijska mapa Đerdapa u bakrorezu 1Foto: TOO Kladovo

Istorijska mapa Đerdapa i 10.000 godina kontinuiteta života u njemu urezani su u jedan od najlepših bakroreza u Srbiji. Potpisao ga je beogradski umetnik Frano Delale, a nalazi se na IV spratu komandno upravne zgrade HE “Đerdap 1” kod Kladova.

Unutar najveće hidrotehničke građevine na Dunavu već pola veka nalazi se bakrorez izrađen u tradiciji velikih bakropisaca iz XVIII veka kao što su bili Hristofor Žefarović i Zaharije Orfelin.

Izradio ga je umetnik iz Beograda, Frane Delale, inače jedan od retkih u tadašnjoj Jugoslaviji koji je ovim slikama od hiljadu reči, uspeo da ispriča priču o veličanstvenom Dunavu na velikom bakrorezu.

-Ovaj bakrorez prikazuje istorijsku mapu Đerdapa sa skoro 10.000 godina urezanog kontinuiteta života u njemu. Za Đerdap je vezana istorija mnogih naroda koji su tokom vekova živeli ovde ili onih koji su se ratujući za osvajanje ove kapije prema srednjoj Evropi i Crnom moru zatekli. Na sredini ove mape upisani su narodi koji su živeli u Đerdapu – ispričao nam je Nenad Čerganović iz Turističke organizacije opštine Kladovo.

Kladovo: Istorijska mapa Đerdapa u bakrorezu 2
Foto: TOO Kladovo

Umetničkim viđenjem i veštinom Delalo je na površini pet puta dva metra predstavio vremensku osu od naseobine Lepenskog Vira pa do izgradnje Hidroelektrane “Đerdap 1”.

Delalov bakropis je 1972. godine Energoprojekt poklonio Hidroelektrani  nakon uspešno završenih radova.

Prva đerdapska elektrana je i turistička atrakcija koju godišnje, ne računajući dve poslednje pandemijske godine, obiđe između 10.000 i 15.000 posetilaca, saznaje Danas u Turističkoj organizaciji Kladovo.

-Obilazak HE „Đerdapa I“ traje oko sat vremena i počinje ispred bakroreza gde posetioci dobijaju kompletnu priču o istoriji Кladova, dakle o Trajanovom putu kroz Đerdap, Trajanovoj tabli, Trajanovom mostu, utvrđenju Diana Karataš, Tvrđavi Fetislam. Upoznajemo ih sa životom u ovom kraju pre i posle izgradnje elektrane, ikronosnim jestrema i morunama – priča nam Nenad Čerganović.

Kladovo: Istorijska mapa Đerdapa u bakrorezu 3
Foto: TOO Kladovo

Zahvaljujući dokumentarnim fotografijama postavljenim hronološki, posetioci mogu da prate vreme od izgradnje HE „Đerdap I“ pa sve do današnjih dana.

Tokom turističkog obilaska prolazi se pored brodske prevodnice i dolazi do mašinske hale koja je i „srce ove elektarne“ u kome se proizvodi električna energija.

U mašinskoj hali „Đerdapa I“ nalazi još jedno umetničko delo Frane Delala, čuveni „Đerdapski Vir“ koji predstavlja još jedan simbol HE „Đerdapa 1“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari