Kladovo jedna od 53 lokalne samouprave u Srbiji kojoj su odobrena sredstva po javnom konkursu za pošumljavanje u cilju zaštite predeonog diverziteta u 2023. godini 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na javni konkurs koji je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo krajem januara za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite predeonog diverziteta, prijavilo je 70 lokalnih samouprava. Među onima kojima su odobrena sredstva je i Kladovo i to za vetrozaštitni pojas.

Od 70 pristiglih prijava, postavljene kriterijume ispunile su 53 lokalne samouprave kojima će realizaciju projekata pošumljavanja sufinansirati Ministarstvo zaštite životne sredine.

Opština Kladovo je konkurisala projektom „Pošumljavanje i postavljanje vetrozaštitnog pojasa uz pešačku stazu prema industrijskoj zoni Kladovo“ za koji je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo 1,4 miliona dinara.

Realizacijom ovog projekta, za koji će i lokalna samouprava izdvojiti sredstva, duž industrijske zone biće posađeno 200 sadnica autohtonih vrsta drveća.

U Timočkoj krajini, osim Kladovu, sredstva su po ovom konkursu odobrena i Gradu Zaječaru.
Zaječar je konkurisao projektom “Pošumljavanje u cilju očuvanja predeonog diverziteta u spomen park šumi Kraljevica” koji će Ministarstvo zaštite životne sredine sufinasirati sa nešto više od million dinara.

Projekat Pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta biće realizovan i u Negotinu kome je resorno ministarstvo odobrilo 800.000 dinara.

Za realizaciju ovog javnog konkursa ukupno je opredeljeno 100 milliona dinara, a gradovima i opštinama sredstva se dodeljuju za sufinasiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu koje je u nadležnosti lokalnih samouprava.

U Ministarstvu zaštite životne sredine potpisani su ugovori sa predstavnicima 53 jedinice lokalne samouprave kojima su dodeljena sredstva za sufinansiranje projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari