Kladovo: Više od 50 plovila na jubilarnoj, 20. Đerdapskoj regati 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Na trodnevno putovanje Dunavom, zaljubljenici u Dunav i nautiku okupljeni oko tradicionalne Đerdapske regate, krenuće u petak, 29. jula sa plaže u Tekiji. Na tradicionalnom spustu od Tekije do Кusjaka, kod Negotina, na jubilarnoj 20. regati biće preko 50 plovila i oko 150 učesnika iz čitave Srbije i Rumunije.

Sve je spremno za jubilarnu Đerdapsku regatu, učesnici pristižu u Tekiju sa čije će plaže u petak pre podne krenuti veseli nautički karavan.

Pred učesnicima je 92 kilometra Dunava i tri dana zabave i druženja. Zaustavljaće se na lepim dunavskim plažama, družiti se sa meštanima i upoznati sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa.

-Đerdapska regata ima za cilj promociju reke Dunav, kao i promociju boravka u prirodi, sporta i kampovanja- kažu nam organizatori.

Već sama plovidba Dunavom dovoljno je atraktivna sama za sebe, a dobra organizacija i gostoljubivi domaćini dodatni motiv da borj učesnika regate raste.

-Za ovogodišnju se prijavilo više od 150 učesnika i preko 50 plovila. Sa nama će niz Dunav, put Kusjaka krenuti i kanuisti iz Rumunije koji će biti na čelu regate – ispričao je za Danas Vukašin Radić iz Kajakaškog kluba Tekija.

Tekijanski kajakaši organizatori su Đerdapske regate i ovu tradicionalnu manifestaciju realizuju u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin i turističkim organizacijama Kladovo i Negotin.

-Podršku u realizaciji jubilarne regate pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, što je doprinelo da se ove godine za učešće prijave ljudi iz čitave Srbije – kazao nam je Radić.

Prvog dana regataši će od ukupna 92 kilometra, prevaliti 26 km i za učesnike će poseban doživlja predstavljati prolazak kroz brodsku prevodnicu Hidroelektrane “Đerdap 1”.

Ploviće pored rimskog utvrđenja Diana, Tvrđave Fetislam, ostataka Trajanovog mosta. Imaće vremena i za kupanje na kladovskoj plaži da bi dan završili u šatorima u selu Mala Vrbica.

Gotovo dvostruko duža je ruta drugog dana, kada treba prevaliti 46 km, pauzu će imati u Кorbovu gde će ih sačekati tradicionalni ručak, koji pripremaju meštani na samoj plaži. Završetak dana je na prelepoj plaži u Brzoj Palanci, gde se večera i kampuje.

Poslednjeg dana prelazi se preostalih 20 km, regataši će na kratko stati na pristanište u selu Mihajlovac, a zatim poslednja deonica spusta vodi do plaže Кusjak, gde će završetak druženja na Dunavu obeležiti koncert „ Le Bonens“ benda iz Negotina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari