Kladovo: Voda sa izvora u Kostolu, kao i na seoskoj česmi, nije za piće i pripremu hrane 1Ilustracija Foto: M. Pudar

Zavod za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara utvrdio je, nakon sprovedene analize vode sa devet javnih česama i izvora u kladovskoj opštini, da se voda sa izvora u Kostolu i seoske česme ne može koristiti za piće i pripremanje hrane.

Rezultati analize pokazali su da je voda sa arterske česme u centru Kladova, kaptiranih izvora „Marićević“ i kod Vojinovića, kao i sa kaptiranog izvora-seoske česme ispod „Čuke“ u Podvrški ispravna i da se može koristiti za piće i pripremanje hrane.

-Voda sa arterske česme na plaži u Kladovu, arterske česme kod baraka, kao i kaptiranog izvora „Pemci“ je mikrobiološki ispravna, ali zbog povećane koncentracije amonijaka, boje i ph vrednosti nije i fizičko-hemijski. Utvrđeni razlog neispravnosti ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, s obzirom da se radi o neorganskom amonijaku, te se voda može koristiti za piće i pripremanje hrane, jer je amonijak u podzemnoj vodi neorganskog porekla – navodi se na zvaničnom sajtu Opštine Kladovo uz pozivanje na izveštaj inspektora za zaštitu životne sredine.

Iako je voda sa kaptiranog izvora kod Lolića u MZ Kostol fizičko-hemijski ispravna, zbog prisustva koliformnih bakterija fekalnog porekla nije ispravna mikrobiološki i ne može se koristiti za piće i pripremanje hrane.

Takođe, zbog povećane koncentracije nitrata voda sa seoske česme „La fntna“ u Maloj Vrbici, fizičko-hemijski je neispravna, mada je mikrobiološki ispravna, ne preporučuje se za piće i pripremanje hrane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari