Srpski prvak Partizan ostao je u trci za Ligu šampiona, a najbolji jermenski tim Pjunik opet se od nje oprostio već u drugom kolu kvalifikacija – 1:0 (1:0). U utakmici sporog tempa, bez preteranih uzbuđenja i rezultatske neizvesnosti, crno-beli nisu bili lepršavi i ubojiti kao pre sedam dana u Beogradu (3:1), ali su i u sinoćnjem revanšu u Jerevanu pokazali „ko pije, a ko vodu nosi“, pa će već sledeće srede, na svom stadionu, s finskim Helsinkijem početi nadmetanje za poslednju, plej-of rundu borbe za najjače evropsko klupsko takmičenje i njen prebogat nagradni fond.

 

PJUNIK – PARTIZAN 0:1 (0:1)

STADION: Republika u Jerevanu. GLEDALACA: 4.000. SUDIJA: Marsin Borski (Poljska). STRELCI: Kleo 45+3. ŽUTI KARTONI: Harojan, Juspašjan, Goharjan, Gazarjan (Pjunik), Stevanović, Tomić, Kizito (Partizan).

PJUNIK: Leško, Harojan, Hovsepjan. Mrkčajan, Markos, Gazarjan, Manojan, Juspašjan, Jedigarjan (od 49. Manučarjan), Adedeji, Goharjan (od 61. Malakjan).

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović, M. Jovanović, Krstajić (od 35. Stanković), Kizito, Petrović (od 83. B. Jovanović), Tomić, Moreira, S. Ilić, Kleo, Šćepović (od 66. Davidov).

 

Trener Aleksandar Stanojević uradio je ono što je i najavio – na teren je poslao ofanzivnu ekipu, ali s više defanzivnih zaduženja nego u prvih 90 minuta. Nije „parni valjak“ kalkulisao, ali ni jurio i previše rizikovao, šta više smišljeno je spustio ritam, mirno zavodeći red na sredini terena. Vezisti su ovog puta jače radili u odbrani, greške u toj fazi igre svedene su na minimum, pa je propao domaćinov plan da opet kontrama stiže do golmana Ilića, koji je jedini put u prvom poluvremenu bio na iskušenju posle šuta Markosa, ali se bacio tamo gde je trebalo i lako osujetio pokušaj najopasnijeg protivničkog igrača (18. minut). Možda su Moreira i društvo malo preterali s opreznim pristupom, pa je posle nešto življeg starta i par obećavajućih situacija u kaznenom prostoru Pjunika meč počeo da klizi u fudbalsku uspavanku. A, onda je Kordova Kleverson Kleo sve probudio u nadoknadi vremena. Na oproštajnom ili jednom od poslednjjih nastupa za Partizan, zadnji vezni Radosav Petrović preciznim dodavanjem uposlio je brazilskog centarfora, a ovaj, uprkos čuvaru do sebe, u trku s desne strane iz sve snage raspalio sa ivice šesnaesterca, pa je zatečenom golmanu Lešku ostalo samo da pogledom isprati let ove „bombe“, njeno odbijanje o prečku i zarivanje u travu (45+3).

Grogirani rival nije odustao od namere da uhvati rezultatski priključak, ali je njegov pritisak potrajao samo prvih desetak minuta nastavka. I to bez efekta, jer u Pjunikovim akcijama nije bilo pravog završnog pasa, a samim tim ni završnog udarca. Crno-beli su zadržali pribranost i sigurnost, izdržali i u dva navrata pokušali da dupliraju vođstvo, ali je Leško nekako Petrovićev slobodnjak skrenuo u korner (78), a jedan Pjunikov igrač odmah posle toga, tik ispred gol linije, odbio Kleov udarac glavom (79). Mogli su i Jermeni do utešnog remija, ali su se Makčurjan (81) i Manojan (82) spetljali pred mrežom Partizana, koji zasluženo nastavlja trku za milione evra.

 

Povreda Krstajića

Pobeda u jermenskoj prestonici ima i svoju tamnu stranu. Kapiten Mladen Krstajić je već u ranoj fazi utakmice osetio bol u nozi, da bi kada je on postao neizdrživ, ne želeći da rizikuje komplikaciju povrede, sam u 35. minutu zatražio izmenu. Dodatna dijagnostika u Beogradu utvrdiće tačan stepen oštećenja pripoja mišića i odrediti dužinu pauze za iskusnog štopera, kojeg je ovog puta dobro odmenio mladi Vojislav Stanković.

Stanojević: Nisam ni sumnjao

– Nijednog trenutka nisam sumnjao da ćemo proći u sledeće kolo kvalifikacija. Maksimalno smo kontrolisali igru, ali smo u prvom poluvremenu zbog problema s povredama morali da spustimo ritam. Delovali smo vrlo sigurno i rutinski otišli dalje – rekao je posle pobede trener našeg šampiona Aleksandar Stanojević i dodao da će tek posle odgledanog revanša Helsinki – Ekranas, koji su Finci dobili autogolom Litvanaca u produžetku, moći da kaže da li je njegov tim dobio lakšeg rivala.

Poluprazna „Republika“

Obistinila su se predviđanja domaćina. Bez obzira što je reč o evropskom meču, navijači „feniksa“ iz Jerevana nisu pokazali naročito interesovanje za nastup svojih ljubimaca, pa ih je sa tribina stadiona „Republika“ bodrilo svega četiri hiljade ljudi.

Kvalifikacije Lige šampiona

2. kolo

Olimpi R. (Gruzija) – Aktobe (Kazahstan) (0:2) 1:1

Pjunik (Jermenija) – Partizan (Srbija) (1:3) 0:1

Heunese (Luksemburg) – AIK (Švedska) (0:1) 0:0

Helsinki (Finska) – Ekranas (Litvanija) (0:1) 2:0 pp

Žilina (Slovačka) – Birkirkara (Malta) (0:1) 3:0

Leh (Poljska) – Inter B. (Azerbejdžan) (1:0) 9:8 / 0:1

Debrecin (Mađarska) – Levadija (Estonija) (1:1) 3:2

Sparta P. (Češka) – Metalurg (Letonija) (3:0) 2:0

Željezničar (BiH) – Hapoel (Izrael) (0:5) 0:1

Rozenborg (Norveška) – Linfild (S. Irska) (0:0) 2:0

Hafnarfjordur (Island) – Bate Borisov (Belorusija) (1:5) 0:1

* u zagradama su rezultati prvih utakmica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari