Ratni veterani Iraka imaju aktivnu ulogu na demokratskoj konvenciji gde su marširali, patrolirali po pešačkim stazama u centru grada i sastali se s bivšom prvom damom kako bi s njom razgovarali o njihovoj zdravstvenoj zaštiti. Njihove akcije podsećaju na inicijative veterana iz Vijetnama koji su se vratili kućama i protestovali protiv tamošnjeg rata.

Ratni veterani Iraka imaju aktivnu ulogu na demokratskoj konvenciji gde su marširali, patrolirali po pešačkim stazama u centru grada i sastali se s bivšom prvom damom kako bi s njom razgovarali o njihovoj zdravstvenoj zaštiti. Njihove akcije podsećaju na inicijative veterana iz Vijetnama koji su se vratili kućama i protestovali protiv tamošnjeg rata. Međutim, pristup iračkih veterana je privukao mnogo manje pažnje od aktivista iz Vijetnama od kojih su neki tokom javnih protesta pobacali svoje medalje. Irački veterani u Denveru su istakli da žele da zadrže ratna pitanja i probleme veterana u centru pažnje javnosti. Oni to čine tako što skupljaju donacije s manifestacija, koje su organizovane u dobrotvorne svrhe, za veterane koji se kandiduju u Kongresu, zatim učestvuju na protestima, a juče su organizovali koncert za 8.000 ljudi.

Štaviše, Klintonova je kazala da nikada nije postojala mogućnost da podrži predsedničkog kandidata iz suparničkog tabora, republikanca Džona Mekejna. „Nema šanse, ni pod kojim uslovima, gospodine Mekejn“, poručila je nekadašnja prva dama. Ona je, takođe, naglasila da je teško napraviti razliku između Mekejna i sadašnjeg šefa države Džordža Buša jer „suviše liče jedan na drugoga“.
Klintonova je iskoristila priliku i da se zahvali na podršci svojim pristalicama, kao i suprugu Bilu i ćerki Čelsi, koji su prisustvovali konvenciji. Bivša prva dama je, takođe, izrekla komplimente na račun Obamine supruge Mišel koju je, između ostalog pohvalila za izgled i govorničke sposbnosti. „Mišel Obama je održala sjajan govor na konvenciji u Denveru, a pošto ja znam ponešto o Beloj kući, savetujem vam da ukoliko vam se Barak ne javi na službeni telefon, pozovete prvu damu“, kazala je u šali Klintonova.
Obama, čija kandidatura će gotovo izvesno biti ozvaničena na kraju konvencije, poslao je video-snimak iz Montane, gde se obraćao pristalicama, u kojem se zahvaljuje bivšoj suparnici na podršci. „Bio je to odličan, jak govor, Hilari Klinton je objasnila zašto bi trebalo da se ujedinimo u novembru na izborima i zašto ćemo tada trijumfovati“, kazao je. Obamini savetnici u kampanji izrazili su zadovoljstvo zbog takvog razvoja situacije. Ipak, pojedini smatraju da je za razliku od Klintonove koja je iskazala nešto nalik „katarzi“ njen suprug i dalje gnevan na Obamu. Prema tim navodima, bivši američki predsednik smatra da je Obama tokom kampanje izrekao suviše oštre kritike na račun bračnog para Klinton.
Štaviše, pojedini prijatelji vršili su pritisak na Bila Klintona da javno podrži Mekejna. Zanimljivo je da većina američkih analitičara predviđa da će Klintonova nastaviti političku karijeru i da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2012, ukoliko Obami ne pođe za rukom da postane šef države.
U međuvremenu, državni tužilac iz Kolorada Troj Ejd saopštio je da su podignute optužnice protiv trojice ljudi koji su navodno planirali atentat na Obamu. On je kazao da ta grupa po svoj prilici nije predstavljala ozbiljnu opasnost za Obamu, ali da će im se suditi zbog posedovanja nelegalnog oružja, narkotika i zbog drugih prekršaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari