Srbija ima problem da se suoči sa svojom nesumnjivom odgovornošću za onaj period svoje prošlosti u kome su počinjeni strašni zločini. Ovakav stav možemo da razumemo čak i kad ga ne odobravamo.


Paradoks je da Srbija ima problem da se suoči i sa sudbinom čoveka koji tokom prošlih ratovi nije činio zločine već naprotiv, spasavao je živote mladih vojnika. Neshvatljiva je činjenica da institucije države Srbije skoro dve decenije imaju problem da taj slučaj reše u skladu sa pravom i pravdom. Mogli smo da razumemo zašto je u samoodbrani to izbegavao režim Slobodana Miloševića, ali kako je moguće da i ova nova, a trebalo bi da je i drugačija vlast, ne čini ništa da ispravi jednu od najvećih nepravdi koja se može naneti čoveku – da nevin živi kao krivac.

Onima koji ne znaju i onima koji su za ove dve decenije zaboravili treba reći da je general Vlado Trifunović osuđen jer je početkom rata u Hrvatskoj iz opkoljene kasarne u Varaždinu, u operaciji bez borbe i bez žrtava izvukao više od 220 mladih vojnika i oko 60 oficira. U Hrvatskoj je osuđen kao ratni zločinac , u Srbiji kao izdajnik. Odbija da prihvati oslobađanje od izvršenja kazne i traži puno zadovoljenje, tj. potpunu rehabilitaciju. Već petnaest godina živi u samici koja se zove soba hotela Bristol u Beogradu.

Nedavno je presuda protiv generala Trifunovića i njegovih saradnika poništena od strane Vrhovnog suda Srbije te sada Tužilaštvo treba da odluči šta dalje. Ali, ponovo sve stoji i neko nešto čeka. Opravdano strepim da je opet u pitanju neka političko patriotska računica u kojoj „ovo nije pravi trenutak“, „skupo će to da nas košta“, „neće to biti dobar primer za narod“ ili već neka slična besmislica. U ovakvim slučajevima država, nažalost često i sve češće, od problema beži tako što u nedogled odlaže neizbežno rešenje. Ne sme se dozvoliti da se to dogodi u slučaju generala Vlade Trifunovića. I on i njegovi saradnici zaslužili su da za života dobiju punu sudsku, moralnu i ekonomsku rehabilitaciju. Zato su se predstavnici nevladinih organizacija Građanske inicijative, CZKD, Inicijativa mladih i Milenijum iz Niša dogovorili da pokrenu prikupljanje potpisa podrške za peticiju kojom se traži potpuna rehabilitacija generala Vlade Trifunovića i njegovih saradnika. Neko mora kada država neće!

Pridružite nam se!

Građanske inicijative

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari