Ko je "balkanski Al Kapone" uhapšen u Zagrebu, a traži ga Beograd? 1Foto: Pixabay

U ćeliji pulskog zatvora nalazi se „balkanski Al Kapone“, Podgoričanin Ivan Vujović (35) , kome su specijalci Policijske uprave u Zagrebu uhapsili u  petak. Vujović nije ni slutio da je na policijskom „radaru” nakon što je pošle sedmice, prilikom provere dokumenata u Medulinu. policiji dao falsifikovanu crnogorsku vozačku dozvolu, koja je bila na tuđe ime, ali sa njegovom fotografijom.

On je iz Pule došao u Zagreb na dogovorenu plastičnu operaciju, takođe pod lažnim imenom, jer je nameravao, osim identiteta, da promeni i fizički izgled kako bi nastavio sa svojim „trikovima“ sa policijom, prenosi banjalučka BN TV, pozivajući se na više medija u regionu.

Čovek čiji je dosije, kako su svojevremeno pisali crnogorski i srpski mediji, „debeo kao Biblija“ do sada je nekoliko puta uspeo da izmakne policiji i pravosuđu – bilo fizičkom silom ili lukavstvom, ali i upotrebom “ insajdera“, što je učinio prilikom jednog od svojih bekstava iz zatvora.

A ko je Ivan Vujović i zašto ga traži nacionalni Interpol Srbije i zašto su ga tražili hrvatski specijalci?

Beograd ga traži

Policijska uprava istarska saopštila je da su njeni policijski službenici Službe organiziranog kriminala, u saradnji sa Nacionalnom policijskom uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) – Služba Zagreb, te jedinicom FAST Crne Gore, obavili kriminalističko istraživanje državljanina CG koji je u četvrtak uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave.

Utvrđeno je i da je beogradski Interpol za njim raspisao međunarodnu poteru zbog ubistva u pokušaju.

Policija je u stanu i automobilu koji koristi Vujović pronašla više falsifikovanih dokumenata i drugih predmeta i veću količinu novca. U međuvremenu se oglasila i potvrdila Uprava policije Crne Gore.

Zločin za koji je beogradski Interpol tražio Vujovića je ranjavanje Darka Bulatovića (29) 29. jula 2016. godine u beogradskom lokalu Đura Bar u Venizelosovoj ulici u Beogradu, inače u vlasništvu glumca Petra Benčine.

Bulatovićev otac je u to vreme bio direktor fudbalske Super lige Srbije, a bio je i bivši direktor fudbalskih klubova Zemun, OFK Beograd, Budućnosti iz Podgorice i Metalca iz Gornjeg Milanovca.

Vujović je pobegao, a na više mesta su ga snimile nadzorne kamere.

Uhapšen je 6. novembra 2016. godine na autoputu u Nemačkoj, nedaleko od granice sa Holandijom.

Nepunih godinu dana ranije, 24. decembra 2015. godine, uspeo je da pobegne iz zatvora u Bijelom Polju, gde je izdržavao kaznu od 14 godina zatvora na koju je osuđen 3. marta 2016. godine zbog ubistva Radovana Savovića. nedaleko od zgrade crnogorske televizije maja 2008.

Osvetio se Savoviću što ga je pretukao u lokalu Stara Crna Gora u Budvi 27. marta 2008. godine. Savović je sa prijateljima sedeo u piceriji Primicija u Podgorici, a Vujović ga je čekao da izađe i, prelazeći ulicu, prišao mu je s leđa i ispalio u njega nekoliko hitaca iz revolvera, od čega ga je na licu mesta ubio. Kada su ga izvodili sa suđenja, pokazao je srednji prst fotografima.

Prvobitno je kaznu služio u zatvoru Spuž, ali je zbog čestih tuča prebačen u zatvor u Bijelom Polju.

Jednog zatvorenika je pokušao da ubije šiljatom kašikom, a pretio je i policajcima.

Spektakularno bekstvo

Zbog svog spektakularnog bekstva – kada je pri telefonskom razgovoru pištoljem uz pretnju savladao dežurne čuvare, koji inače ne nose oružje, a potom, takođe preteći oružjem, savladao policajca koji je obezbeđivao glavni ulaz u zatvor – suspendovano je nekoliko upravnika u zatvoru jer je nedostajao službeni pištolj šefa zatvorske straže, a svi pravosudni službenici su imali ključ od sefa.

S obzirom na to da se radilo o opasnoj osobi, pokrenuta je opsežna potraga pod nazivom BPBLOK, a potom je, krajem 2015. godine, o njegovom bekstvu obaveštena i hrvatska policija. Međutim, u januaru 2016. bio je lociran u Beogradu, ali je u poslednjem trenutku izbegao hapšenje i promenio adresu u glavnom gradu Srbije.

Uspeo je da se krije skoro godinu dana, a u međuvremenu je teško ranio Darka Bulatovića i ponovo pobegao, godinama izmičući policiji. Bio je jedan od najtraženijih begunaca u Evropi.

Hrvatski specijalci za potrage, u saradnji sa srpskom, crnogorskom i holandskom policijom, uspeli su da ga uhapse i Vujović će sada sačekati odluku suda da ga izruči Srbiji. Sve okolnosti kako je sa lažnim dokumentima uspeo da dođe do Hrvatske, koliko se ovde zadržao, da li je imao pomagače dok je bio u bekstvu, tek treba da se razjasne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari