Ko je novinar Gorislav Papić koji je intervjuisao Vučića i izazvao negodovanje Nebojše Krstića? 1Foto: screenshot youtube/RTS Oko - Zvanični kanal

Među brojnim nadležnostima koje je za ovih desetak godina prisvojio Aleksandar Vučić jedna od bitnijih je ona ovlašćenog tumača događaja. U Srbiji, ovakva kakva je, ništa se ne dešava dok nam Vučić to potanko ne sažvaće u udarnom terminu na nacionalnoj frekvenciji.

Iz tog razloga, kada se zapucalo na Kosovu, kod nacije je proradio Pavlovljev refleks – svi smo čekali da nam Vučić kaže šta se desilo.

Nezahvalnu ulogu da posreduje u Vučićevom tumačenju ovoga puta imao je Gorislav Papić, urednik RTS-ovog Oko magazina.

Držao se Papić kako i koliko je mogao, a u današnjem kontekstu ne može se mnogo, čega je urednik Oko magazina i te kako svestan.

Kako je pre dve godine rekao u podkastu portala Novi Standard, novinari imaju sve manje manevarskog prostora i moraju da igraju po pravilima koja postoje. Pravila u Vučićevoj Srbiji su takva da moraš dva puta da razmisliš pre nego što ne postaviš pitanje.

Ipak, i pored svesti gde živi i radi, Papić je zaslužio kritiku makretinškog stručnjaka Nebojše Krstića da je vodio intervju kao Pečatov podkast. Imajući u vidu od koga kritika dolazi, to mu još dođe kao kompliment.

Papićeva strategija profesionalnog preživljavanja najbolje se vidi na portalu Oko gde je u nedelji u kojoj je došlo do oružanog sukoba na Kosovu, ali i obelodanjeno da će biti raspisani izbori, glavni tekst je onaj o godišnjici ubistva Salvadora Aljendea.

Goran Papić je rođen 1980. godine u Sarajevu. Sa dvanest godina se sa porodicom preselio u Novi Bečej, gde je završio osnovnu i srednju školu. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a studentski rad o Borislavu Mihajloviću Mihizu ga je odveo u NIN. Kako je ispričao, tadašnji urednik NIN-a Slobodan Reljić je rekao da rad nije za objavljivanje, ali da on možda i jeste.

U NIN-u se formirao kao novinar, rekavši da je srećan što je mogao da oseti duh velike redakcije. I dalje tvrdi da je štampano novinarstvo, jedino novinarstvo.

NIN je napustio 2010. godine, dve godine nakon što je ovaj nedeljnik privatizovan. Kako je naveo, otišao je kada su NIN počeli da uređuju ljudi koji su krenuli da im objašnjavaju kako tekstovi moraju da budu kraći, a slike veće. U RTS ga je doveo tadašnji direktor Aleksandar Tijanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari