Tepić: Nemoguće je učestvovati na izborima koji nisu izbori, nastavlja se preseljavanje 'fantoma' 1Foto: Print screen N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da nije došlo do pomaka u primeni preporuka ODIHR-a u vezi sa izbornim uslovima i navela da je nemoguće učestvovati na izborima koji nisu izbori.

„Intenziviraju se preseljenja fantomskih birača, dakle ljudi koji se sele sa drugih adresa da bi glasali u Beogradu, a zapravo ostaju da žive u svojim sredinama. Ne da se ništa nije promenilo, taj monstruozni inženjering Aleksandra Vučića i SNS-a, kada uvidi da ga Beograd ne želi, da ga veliki gradovi ne žele, onda on odluči da menja narod“, rekla je Tepić, u intervjuu za nedeljnik NIN.

Kako je navela, obratili su se Vladi i Skupštini sa zahtevom da se počne sa dijalogom radi obezbeđivanja uslova za izbore koji nas očekuju za Beograd i za više desetina opština i gradova i da kroz dijalog dođe do bar minimuma promena koje bi izbore učinile izborima.

Na pitanje koliko ima vremena za to ako tek treba da počne dijalog za primenu rešenja koja su potrebna odmah, ona je navela da je pesimistična kada je reč o rokovima.

„Pesimistična sam u smislu da će, ako se nastavi sa pričom da je realan 2. jun, ili bilo koji, jul, avgust, nebitno, koalicija Srbija protiv nasilja izaći na te izbore ako se ništa ne promeni. Mi ne licitiramo datumima, ne tražimo neki kasniji datum jer, eto, nama je sad ćeif da nam bude lakše, da se malo odmorimo, kako to sarkastično kaže Aleksandar Vučić. Tragedija je kako se on ponaša prema polovini građana države čiji je predsednik“, ukazala je Tepić.

Ona je navela da nije datum bitan, bitna je izmena uslova, bar minimum, a to je otvaranje RTS-a i sređivanje biračkog spiska i dodala da od toga zavisi kada ćemo izaći na izbore.

„Ako oni budu pre nego što se ti izborni uslovi ispune, da budem potpuno konkretna, mi na njih ne možemo izaći, ne možemo na njima učestvovati i učinićemo sve da se oni ni ne održe“, rekla je Tepić.

Odgovarajući na pitanje šta će se dešavati ako vlast to ne prihvati ona je navele „gotovo sam sigurna, ali odluku ćemo doneti zajedno kao koalicija, na osnovu svega o čemu smo do sada razgovarali, nemoguće je učestvovati na izborima koji nisu izbori“.

Komentarišući to što se pominje mogućnost aktivnog bojkota, i da li bi to značilo blokadu birališta, organizovanje protesta, ona je rekla da ne može da iznosi sada planove.

„Samo da ne bude zabune, mi se borimo za izbore, ne za bojkot. Borimo se da izađemo u ravnopravnim uslovima, ne borimo se da bilo ko ugrožava biračka mesta jer ona su već toliko kontaminirana zloupotrebom celog sistema koji SNS i Aleksandar Vučić koriste. Borimo se za izbore u ravnopravnim uslovima, a oni rade sve da do toga ne dođe. Iako sam pesimistična da će se nešto kvalitativno promeniti da bismo mogli da kažemo da, ovo jesu uslovi u kojima možemo da učestvujemo, s druge strane, ja ću do poslednjeg momenta da verujem i da se trudim da tako bude“, istakla je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari