Sahranjen Tomislav Peternek: "Bio je novinar koji je svojom kamerom beležio istinu" 1Foto: Katarina Drajic/ATAImages

„Tomislav Peternek je bio novinar koji je svojom kamerom beležio istinu i mesto mu je bilo u Aleji zaslužnih građana, a ova vlast mora da shvati da istorija nije počela 2012. godine sa SNS-om“, rekao je za N1 Mića Nikolić, nekadašnji urednik fotografije „Bazara“.

Tomislav Peternek, jedan od najcenjenijih srpskih i jugoslovenskih fotografa, sahranjen je danas na Novom bežanijskom groblju, a ne u Aleji zaslužnih građana, kako je to predloženo u inicijativi Udrženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Uprava Grada Beograda je taj predlog odbila, a Aleksandar Šapić je odluku obrazložio time da postoji dokument kojim je propisano ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a Peternek, prema njegovom tumačenju, ne ispunjava kriterijume po tom dokumentu da bude sahranjen na ovom mestu.

Šapić nije iskoristio diskreciono pravo koje ima kao predsednik Privremenog organa da van tog dokumenta Peterneku, kao profesionalcu istaknutom u svojoj oblasti, omogući da večno počiva u Aleji zaslužnih građana.

Mića Nikolić, njegov prijatelj i kolega, podsetio je vlast da je Peternek beležio istinu i da istorija nije počela sa SNS-om 2012. godine.

„Verujte mi da sam i tužan i besan. Moraju da shvate da istorija ne počinje od SNS-a 2012. godine. Tomislav Peternek bio je novinar koji je svojom kamerom beležio istinu. Da podsetim vlast, da li se sećaju preskakanja Tomislava Peterneka Krunskom ulicom u ambasadu Belgije? Sećaju li se Studentskih demostracija 1968? Sećaju li se bombardovanja Beograda? Sećaju li se kada je Peternek ušao u rudnik na Kosovu i raskrinkao dripce koji su štrajkovali, a to je mogao i da plati životom“, pitao je on.

Nikolić je podsetio da je Peternek dobio nagradu UNS-a za životno delo.

„Žao mi samo što moja kuća, koja je uvek imala vrhunske snimatelje i fotografe nije podnela zahtev sa nama. Ne znam da li bi odluka bila drugačija, ali da sam ja danas direktor Politike, sigurno bih podeno zahtev“, rekao je on.

Peternek je uradio više od 700 naslovnih strana NIN-a, dok je taj magazin bio u okviru Politike.

„On je ujedno i promovisao mladi reporterski kadar, mislim na fotografe. Tu su Imre Sabo, Branko Belić, koji ga je nasledio kao urednik fotografije. Bio je ponosan na mnoge koji su radili taj posao. On je 20 godina predavao na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo“, rekao je Nikolić.

On ističe da je Tomislav Peternek morao biti sahranjen u Aleji.

Sa Peternekom se družio od mladosti do kraja njegovog života, a poznavao je i njegovu majku „koja ga je uvek dočekivala kao sina“.

„Neka mu je laka ova napaćena srpska zemlja“, kroz suze je rekao on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari