Ko je sutkinja Grasijela Gati Santana: Prva žena na čelu Mehanizma i članica veća koje je pravosnažno osudilo Karadžića na doživotni zatvor 1Foto: Mehanizam

Na čelo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu imenovana je sutkinja Grasijela Gati Santana iz Urugvaja.

Ona je tako postala prva žena koja je imenovana za predsednicu Mehanizma.

Nju je na čelo Mehanizma postavio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i na tom položaju će od 1. jula zameniti Karmela Ađijusa, koji je bio predsednik od 2019. godine.

Sutkinja Gati Santana (58) u Mehanizmu je više od decenije.

Obavlja funkcije Mehanizma u raznim pravosudnim stvarima, pa je tako sutkinja Pretresnog veća u predmetu Kabuga koji je u toku.

Bila je, između ostalog, članica Apelacionog veća koje je izreklo pravosnažnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i osudilo ga na doživotni zatvor.

Od 2016. godine aktivno je uključena u rad Komisije za pravila Mehanizma.

Mehanizmu je doprinela svojim velikim iskustvom radeći kao istaknuta sutkinja, pravnica i profesorka u Urugvaju.

U urugvajskom pravosuđu je od 1992. godine.

Zanimljivo je da je od 2016. do 2017. bila aktivno angažovana na primeni novog urugvajskog Zakona o krivičnom postupku, a od marta 2021. je predsednica Udruženja sudija za prekršaje Urugvaja.

Takođe, predaje na Univerzitetu Montevideo, Univerzitetu Empresa i Urugvajskoj školi pravosuđa.

Nakon što je imenovana, sutkinja Santana je izrazila najdublju zahvalnost sudiji Ađijusu posebno za izuzetan napredak koji je Mehanizam postigao pod njegovim rukovodstvom.

Predsednički mandat sutkinje Santane trajaće dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.