Ko je uplatio državnu pomoć zaposlenima u UKC Kragujevac sa porukom "Jednokratna pomoć Vučića" 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Firma „Bit Total Health Solutions“, preko koje je zdravstvenim radnicima u Kragujevcu uplaćeno po 10.000 dinara sa porukom „Jednokratna pomoć Vučića“, odbacila je optužbe iz UKC Kragujevac da je odgovorna za ovaj propust.

Gordana Luković, izvršna direktorka „Bit Total Health Solutions“, za Danas kaže da Univerzitetski klinički centar Kragujevac koristi njihov softver, kao i brojne zdravstvene organizacije i institucije u Srbiji, ali negira tvrdnje UKC da su odgovorni za unos podataka u softver.

– U kodu našeg softvera nije definisana vrsta primanja, niti opis uplate. To je podatak koji direktno unose korisnici našeg softvera. Kod različitih korisnika postoji i različit opis uplate, neko piše državna pomoć, neko pomoć i njen iznos, i tako dalje, kaže Luković za Danas.

Ona objašnjava da su oni „samo vlasnici softvera i za njega smo odgovorni“.

– Ne možemo da budemo odgovorni za podatke koje sami korisnici unose“, kaže Luković.

Sa druge strane, UKC Kragujevac navodi da se „svi podaci: račun platioca, naziv platioca, iznos, opis uplate i datum valute, kreiraju u firmi Bit Total Health Solutions“. Dodaje se i da je ta firma „odgovorna i za unet opis uplate državne pomoći zaposlenima u zdravstvu“.

„Sve uplate zaposlenima u UKC Kragujevac, obavljaju se automatski preko programa za obračun plata i zarada, koji za našu zdravstvenu ustanovu radi firma „Bit Total Health Solutions“. Shodno tome, svi podaci: račun platioca, naziv platioca, iznos, opis uplate i datum valute, kreiraju se u toj firmi“, navodi se u saopštenju.

Direktor UKS Slobodan Milisavljević kazao je za Danas da su se konsultovali sa nadležnim ministarstvom i „nakon toga smo izdali onakvo saopštenje“.

Vanja Đorđević, portparolka UKC, navodi da je Univerzitetski klinički centar Kragujevac inicirao utvrđivanje odgovornosti ovlašćenih lica firme „Bit Total Health Solutions“.

– Nije tačno da sami korisnici unose ove podatke. „Bit Total Health Solutions“ ima sve naše podatke i kreiraju sve za nas. Naši pravnici su pokrenuli postupak prikupljanja izjava u našoj ekonomsko-pravnoj službi, rekla je Đorđević, koja je i šefica kabineta direktora UKC Kragujevac.

Istovremeno, Gordana Luković, izvršna direktorka „Bit Total Health Solutions“, najavljuje tužbu protiv UKC Kragujevac.

– Mi nemamo problem ni da tužimo UKC Kragujevac zbog ovakvih tvrdnji u saopštenju, kaže Luković.

Zanimljivo je da se od svih korisnika softvera kompanije „Bit Total Health Solutions“, koja je registrovana kao privredno društvo za informacioni inženjering sa sedištem u Beogradu, jedino u kragujevačkom UKC pojavio sporni opis uplate – „jednokratna pomoć Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari