Vakcinacija gradjanafoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Prihvatanje vakcina protiv kovida 19 i spremnost da se prime najizraženija je u Portugalu, gde je 91 odsto ispitanika provakcinalno raspoloženo, pokazala je anketa Eurobarometra. Najviše protivnika vakcinacije je u Bugarskoj – čak 29 odsto, što i ne iznenađuje imajući u vidu da ova EU država koja ima najmanji procenat vakcinisanog stanovništva (45 odsto).

U većini EU zemalja najmanje tri četvrtine ispitanika su provakcinalno raspoloženi. Najmanje pristalica vakcinacije i ujedno najviše protivnika vakcina beleži se među zemljama jugoistočne Evrope.

Anketa Eurobarometra podelila je ispitanike u tri grupe – one koji su provakcinalno raspoloženi (osobe koje navode da su primile dve doze i da planiraju ili su već primile i treću), neodlučni (oni koji su dobili dve doze ali ne žele da prime treću, odnosno oni koji nisu vakcinisani uopšte ali planiraju da budu u budućnosti) i protivnici vakcinacije (oni koji ne žele da prime vakcinu).

Provakcinalno raspoloženje najizraženije je u Portugalu, gde ovoj grupi pripada 91 odsto ispitanika. Slede Španija i Italija sa po 90 odsto i Belgija sa 88 odsto. Najmanje provakcinalno nastrojenih ispitanika bilo je u Bugarskoj (42 odsto), Slovačkoj i Sloveniji po 59 odsto, i Hrvatskoj (60 odsto). Od EU zemalja sa kojima se Srbija graniči najviše pristalica vakcinacije je u Mađarskoj 68 odsto i Rumuniji 64 odsto.

Najveći broj neodlučnih registrovan je u Letonija (16 odsto), Bugarskoj (14 odsto) i Estoniji (12 odsto). Najveći broj ispitanika (preko 70 odsto) veruje da su vakcine bezbedne i da je korist od njih veća od rizika.

Što se tiče protivnika vakcinacije nakon Bugarske, najviše ih ima u Slovačkoj (24 odsto) i Sloveniji (21 odsto). Najmanje ih je u Portugalu i Italiji sa po tri odsto. Na nivou cele EU protiv vakcina je osam odsto građana.

Anketa je pokazala i da protivnici vakcinacije imaju veoma čvrste stavove i da većina njih (65 odsto) navodi da ih ništa ne može ubediti u to da prime vakcinu. Što se pak tiče neodlučnih, kojih je u celoj EU pet odsto, kod njih postoji veći prostor da prihvate vakcinaciju ako postoji potpuna jasnoća o tome kako su vakcine „razvijene, testirane i odobrene“.

Protivnici vakcinacije inače kao razlog za neprimanje vakcina najčešće navode da vakcine nisu dovoljno ispitane (72 odsto), da ih brinu mogući neželjeni efekti vakcine (64 odsto), i da vakcine nisu efikasne (54 odsto). Oni koji su provakcinalno nastrojeni u najvećem procentu veruju da vakcine štite njih i njihove najbliže od najtežih formi bolesti.

Anketa je pokazala i da se većina ispitanika (sedam od deset) slaže sa tim da osobama koje se nisu vakcinisale treba ograničiti pristup određenim događajima i mestima (45 odsto se potpuno slaže, 26 odsto se donekle slaže). Sa ovim se u najvećoj meri slažu stanovnici Italije i Portugala (82 odsto), a najmanje građani Bugarske (49 odsto).

Takođe većina ispitanika (šest od deset) slaže se da je ispravno vakcinisati decu protiv kovida 19 (28 odsto se potpuno a 29 odsto se delimično slaže). U oko polovini EU država ispitanici veruju da deca treba da prime vakcinu. Sa tim se u najvećoj meri slažu stanovnici Italije, Finske, Portugala i Španije (oko 70 odsto), a najmanje Bugarska i Slovenija (32 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari