Ko su tri kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije? 1Foto: Printscreen/ACAS

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da su kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije diplomirani pravnici iz Beograda – Dejan Damnjanović i Dragan Sikimić, kao i doktor političkih nauka i magistar pravnih nauka iz Beograda Kosta Sandić.

Za Dejana Damnjanovića se u biografiji koja je dostavljena narodnim poslanicima navodi da je diplomirani pravnik, da u Agenciji za sprečavanje korupcije radi od osnivanja, prvo kao savetnik u Odeljenju za registre, potom na mestu načelnika Odeljenja za registre.

Ko su tri kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije? 2
Foto: RTS

Od 2012. obavlja dužnost šefa Kancelarije direktora.

Kako su pisali beogradski mediji, sem plate u Agenciji od 284.000 dinara, kao predsednik Skupštine Jugoslovenskog rečnog brodarstva mesečno prima i 89.000 dinara.

Dragan Sikimić je aktuelni direktor Agencije za sprečavanje korupcije. Diplomirani je pravnik sa položenim pravosudnim ispitom.

Sikimić je šef delegacije Srbije pri Grupi država protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO) i član Koordinacionog tela za sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23.

Ko su tri kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije? 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Bio je član Srpske napredne stranke i njen finansijer, a iz članstva u SNS-u je izbrisan 17. januara 2018, istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

Odbor Agencije je tada tvrdio da Sikimić u momentu raspisivanja konkursa za direktora nije bio član stranke.

Iz dokumenta u koji je list Danas imao uvid jasno se vidi da je Sikimić bio član SNS-a od 7. maja 2010. godine, da je broj članske karte 178843 i da je registrovan u Zemunu, kao i da je poslednja godina uplate stranačke članarine bila 2012.

Na pomenutom dokumentu piše i datum kada je navodno izbrisan iz članstva u SNS-u, a to je baš 17. januar 2018, baš kada je izabran na mesto direktora Agencije.

Javnosti je najmanje poznat Kosta Sandić, stručnjak za bankarstvo, finansije, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sprečavanje korupcije i ekonomiju. U zvaničnoj biografiji se navodi da je zvanje doktora političkih nauka stekao 2010. godine, a 1989. godine je stekao zvanje magistra pravnih nauka.

Radio je ranije u Komercijalnoj banci i Poreskoj upravi Ministarstva finansija, a bio je i zamenik generalnog direktora Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije.

Po tom osnovu bio je član Stalne koordinacione grupe za nadzor nad sprovođenjem Nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Radio je i u Telefoniji i u Beobanci, ali i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari