Ko upravlja Studentskim domom za mlade iz Mađarske u Zrenjaninu 1Foto: grad zrenjanin

Studentskim domom za mlade iz Mađarske upravljaće Kancelarija za mlade i posebna komisija u Zrenjaninu, tako bar sada stvari stoje nakon pokušaja da se sazna dokle je stigao projekat za mlade koji se finansira sredstvima Evropske unije, ko će ga, kada i kako koristiti.

U to uverava uprava mesta Morahalom u Mađarskoj, koja je nosilac projekta, a potvrđuje u odgovoru na poslata pitanja rukovodilac Ipa projekta „Skolar SME“ iz Morahaloma, dr Agneš Grof Tothne.

Kako je objasnila, grad Zrenjanin je kroz taj projekat rekonstruisao postojeću zgradu u Pupinovoj ulici broj 14 u Studentski centar.

„Studentski centar u Zrenjaninu se sastoji od dva dela. Prvi deo ili prvu celinu čini prizemlje koje se sastoji od učionice, dve kancelarije i kuhinje sa dnevnim boravkom za potrebe mladih. Druga celina se sastoji od 7 soba sa 17 ležajeva i tri opremljena kupatila za potrebe studenata i mladih koji dolaze u naš grad na kraći boravak, na studije, sportska takmičenja ili seminare„, navela je dr Agneš Grof Tothne u svom odgovoru.

Na pitanje šta se dešava sa projektom Skolar SME, da li je projekat još uvek aktuelan, s obzirom da su prostorije date Kancelariji za mlade Zrenjanina, koordinatorka projekta iz Morahaloma objasnila je da tu postoje dve celine.

Prvom celinom, po završetku projekta, upravljaće Kancelarija za mlade grada Zrenjanina, koju je osnovao gradonačelnik 2010. godine, a koja predstavlja most između mladih i lokalne samouprave, prvi od svih, ali i između ostalih organa, institucija i organizacija, o čemu prilažemo odluku gradonačelnika iz 2010. godine„, navodi se u objašnjenju.

Kako je dodato, postoji i drugi deo objekta i za njega, takođe, postoji plan.

„Drugom celinom rukovodiće posebna komisija koju će po završetku projekta formirati gradonačelnik Zrenjanina„, navela je dr Agneš G. Tothne.

Prethodno je iz Odseka za Ler i investicije Gradske uprave Zrenjanina na pitanja Danasa da li je smeštaj u Pupinovoj ulici završen i počeo da se koristi za svoju prvobitnu namenu, a to je smeštaj mladih iz Mađarske koji dolaze u Zrenjanin na praksu u preduzeća, odgovoreno da su mladi već dolazili.

„Smeštaj u Pupinovoj ulici je završen. Dolasci studenata iz Mađarske su bili organizovani u toku projekta u periodu od novembra 2021. do aprila 2022. Od projekta Scholar SME se nije odustalo. Projekat se, po ugovoru, zvanično završava 30. avgusta i kao korisnik granta EU, grad Zrenjanin se obavezao da obezbedi održivost projekta. Kako je Kancelarija za mlade gradska služba, prostorije koje su rekonstruisane u okviru projekta dodeljene su joj na upravljanje nakon završetka projekta. Prostorije Centra su simbolično predate na upravljanje Kancelariji za mlade na dan mladih 12. avgusta ali će se iste početi koristiti tek nakon završetka projekta, odnosno od 1. septembra“, navodi se u odgovoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari