Koalicija “Niš, moj grad” traži da se ukine “Oko sokolovo”: Moguća i peticija 1Foto: Niš, moj grad

Koalicija “Niš, moj grad” zahteva da se ukine sistem za otkrivanje nepropisnog parkiranja “Oko sokolovo” dok se u gradu ne reši problem manjka parkirališta i parking mesta.

“Ukoliko se ‘Oko sokolovo’ ne ukine, pokrenućemo potpisivanje peticije sa takvim zahtevom“, najavila je Svetlana Radovanović, članica Predsedništva “Koalicije Niš, moj grad” na konferenciji za novinare.

Ona je precizirala da od jula prošle godine, kada su u Niš stigla dva vozila “Oko sokolovo”, koja putem video nadzora proveravaju da li su automobili propisno parkirani, građani imaju velikih finansijskih problema jer grad nema dovoljno parkirališta.

Prema njenim rečima, u riziku da dobiju novčanu kaznu su često i vozači koji na kratko zastanu da bi nešto obavili, a to ne učine na parking mestu jer slobodnih nema.

Ova koalicija takođe zahteva da Grad odustane od najnovijeg poskupljenja daljinskog grejanja dok ne počne da subvencioniše ovaj vid grejanja svim socijalno ugroženim građanima.

Gradsko veće Niša prethodno je usvojilo predlog Nadzornog odbora Gradske toplane da varijabilni deo računa poskupi za 8,42 odsto, odnosno sa 6,56 dinara na 7,11 dinara po kilovat satu, što je drugo poskupljenje daljinskog grejanja ove godine.

“Кontinuirano povećanje cene daljinskog grejanja, uz urušavanje ionako teške materijalne situacije naših sugrađana, dovelo je do toga da su ljudi masovno počeli da se isključuju sa tig sistema. Oni su prešli na druge vidove grejanja koji nimalo nisu efikasni poput daljinskog, a što je još gore mnogo više zagađuju životnu sredinu, odnosno vazduh koji udišemo”, rekao je Miodrag Stanković, gradski odbornik iz Koalicije “Niš, moj grad”.

Stanković je dodao da je ovo jedan od glavnih razloga što je vazduh u Nišu skoro pet puta zagađeniji u odnosu na maksimalno dozvoljenu koncentraciju štetnih čestica.

“Građani Niša imaju sva prava da u svom gradu normalno žive i rade, udišu zdrav vazduh i greju se po razumnim cenama koje su u skladu sa njihovim platama i penzijama”, rekao je on.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari