Uskoro protestna šetnja penzionera u Nišu: Zahteva se ispunjenje obećanja o besplatnom gradskom prevozu za starije od 65 godina 1Foto_ Niš moj grad

Klub penzionera Niša najavio je da će uskoro organizovati protestnu šetnju do Gradske kuće kako bi podsetio gradonačelnicu Draganu Sotirovski na obećanje da će za građane starije od 65 godina gradski javni prevoz biti besplatan.

Klub penzionera Niša je još 8. juna prošle godine, zajedno sa gradskim odbornikom Miodragom Stankovićem, podneo inicijativu da se svim građanima starijim od 65 godina i mladima do 19 godina omoguće besplatne trajne kartice za gradski prevoz, po ugledu na Beograd i druge lokalne samouprave. Deo inicijative koji se odnosi na mlade ljude je usvojen- srednjoškolci su dobili besplatan prevoz, ali deo koji se odnosi na naše najstarije još nije“, rekao je Slavoljub Savić, predsednik Kluba penzionera na konferenciji za novinare.

Savić je podsetio da je gradonačelnica Sotirovski pre par meseci u medijima rekla da će se ispuniti i zahtev za besplatni gradski javni prevoz za starije od 65 godina, ali da se to nije dogodilo.

On je kazao da Klub insistira i na uvođenju dnevnih kartica za prevoz, po ugledu na Beograd i druge lokalne samouprave, podsećajući da građani Beograda sa tom karticom od 120 dinara mogu da se voze „ceo dan“, dok građani Niša za karticu koju kupuju u autobusu na jednoj liniji plaćaju 80 dinara.

Klub penzionera Niša je takođe upitao nadležne iz Fonda penzijsko invalidskog osiguranja čemu služe penzionerske kartice i koju korist imaju penzioneri, uz ocenu da „izgleda nemaju nikakvu“.

„Mi očekujemo popuste kada kupujemo neki proizvod, a ispada da je ovo jedna velika šarena laža i da korist imaju samo oni koji su štampali te kartice“, zaključio je Savić.

Miodrag Stanković, gradski odbornik koalicije „Niš, moj grad“, podsetio je da su plate i penzije za dve godine porasle za 28 odsto, a da je korpa sa stotinu najprodavanijih proizvoda u jednom trgovinskom lancu poskupela 48,2 odsto.

Cene hrane su u poslednja 24 meseca povećane za 44,7 odsto- najpre za 16,2, a potom za još 24,5 odsto, kazao je.

“Prosečna penzija u decembru 2012. godine iznosila je 23.563 dinara, da bi na kraju prošle godine stigla do 33.731 dinara. To predstavlja ukupno povećanje od 43,1 odsto u periodu od deset godina“, rekao je on, podsećajući da su penzioneri .“podneli dobar deo tereta fiskalne konsolidacije kada su 2014. godine smanjene penzije veće od 25.000 dinara“.

Narodna poslanica Novog DSS Slađana Miletić je dodala da penzionerima mora biti vraćen novac koji im je oduziman od penzija tokom fiskalne konsolidacije od 2014. do 2018. godine.

„Sve otete penzije država treba da vrati u celosti, kao nekada staru deviznu štednju“, kazala je.

Miletić je dodala da penzionerima i naslednicima preminulih ne treba vratiti samo 100.000 dinara po penzioneru, kako je najavila vlast, već značajno veću cifru.

„Ako je neko imao recimo 35.000 dinara pre smanjenja, država treba da mu vrati oko 110.000 dinara, a ako je pre smanjenja imao imao 50.000 dinara, treba da mu bude vraćeno oko 280.000 dinara. Penzija je stečeno pravo i na penzionerima nije smelo da se štedi“, kazala je.

Ona je najavila da će se „svim silama boriti da se zaustavi privatizacija banja u Srbiji“, jer su banje, kako je kazala, nacionalno blago i nacionalni interes i od velikog su značaja za očuvanje i poboljšanje zdravlja najstarijih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari