Koalicija Otvoreno o konkursima: Krivične prijave protiv odgovornih u Ministarstvu prosvete 1Foto: N1

Koalicija Otvoreno o konkursima OKO najavila je da će podneti krivične prijave protiv odgovornih lica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i svih drugih koji su učestvovali u, kako tvrde, nezakonitim radnjama u vezi sa konkursom za dodelu sredstava udruženjima za programe iz oblasti preduniverzitetskog obrazovanja.

Ista koalicija reagovala je i nakon objavljivanja preliminarne liste, a iz Ministarstva prosvete za Danas nisu želeli da komentarišu njihove navode.

„Na sajtu Ministarstva prosvete u sredu je objavljena konačna odluka kojom će se u iznosu od preko 10.000.000 dinara podržati projekti pet udruženja čiji je rad u potpunosti nepoznat javnosti, a koja se godinama unazad pojavljuju kao dobitnici milionskih iznosa na nezakonitim i netransparentnim konkursima“, saopštila je Koalicija OKO.

Ovo je, podsećaju, treći put da civilno društvo skreće pažnju na kontinuirano “slivanje” budžetskog novca u ruke ovog malog kruga povezanih udruženja.

Navode da je prvi put je to učinjeno 2014. godine, zbog njihove upletenosti u aferu oko poništenog konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nakon toga su ista udruženja na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju prihodovala nešto manje od 130 miliona dinara.

Sada se, ovom odlukom, na koju nije moguće uložiti žalbu, Ministarstvo prosvete obavezalo da će im i ono isplatiti višemilionski iznos.

„Budući da je, i pored ukazivanja Koalicije “Otvoreno o konkursima – OKO” na višegodišnju upletenost ovih pet udruženja u konkursne malverzacije, Ministarstvo prosvete donelo odluku da ih finansijski podrži, najavljujemo da ćemo podneti krivične prijave protiv odgovornih lica u Ministarstvu i svih drugih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama“, saopštili su iz Koalicije Otvoreno o konkursima – OKO, koju čine: Asocijacija Duga, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije,BIRN Srbija, Bečejsko udruženje mladih – BUM, Centar za evropske politike (CEP), Centar Živeti uspravno, FemPlatz, Forum civilne akcije – FORCA, Građanske inicijative, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Res Publika, Tim 42 i Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari