Više od 80 organizacija civilnog društva do juče podržalo je zahtev za smenu ministra za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina, zbog neregularnog konkursa za finansiranje programa u oblasti socijalne zaštite i odluke o prenameni sredstava i ukidanju konkursa, saopštili su juče predstavnici organizacija na konferenciji za medije u Kući ljudskih prava.

Kako je istakao Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, organizacije ne traže ostavku ministra, već smenu koja će biti pokrenuta u Skupštini Srbije.

Udruženja građana imaju tri zahteva povodom situacije nastale neregularnim konkursom Ministarstva rada. Osim zahteva za smenu ministra, organizacije traže i da se konkurs zvanično poništi i ponovo raspiše. „Konkurs je trenutno stopiran, šta god to pravno značilo. Nema još zvaničnog rešenja da je poništen. Novac koji je namenjen za oblast socijalne zaštite mora biti potrošen“, naveo je Popović.

On je dodao i da organizacije zahtevaju da povodom ovog slučaja reaguje i tužilaštvo po službenoj dužnosti, jer postoje „očigledni dokazi da je neko pokušao da ukrade dva miliona evra“. „Ovo je udar na civilno društvo u Srbiji“, naglasio je Popović.

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović navela je da su sredstva spornim konkursom dodeljena organizacijama koje su osnovale po više organizacija na istoj adresi, sa sličnim imenima, onima koje se zovu jednostavno NVO i koje su registrovane u Agenciji za privredne registre u roku od nekoliko dana. Takođe, ona je navela da su među njima i organizacije osnovane svega nekoliko dana nakon raspisivanja konkursa.

Odobrena sredstva za oblast socijalne zaštite su 226 miliona dinara, a maksimalan iznos po projektu je bio dva miliona dinara. Od 390 podnetih predloga projekata, prihvaćena su 122. Direktor Centra za razvoj neprofitnog sektora Aleksandar Bratković rekao je da „budžet nije novčanik države“ u koji se proizvoljno može „zavlačiti ruka“, već da je reč o sredstvima kojima se upravlja politikama jedne države.

„Ministarstvo rada mora da poništi konkurs i objavi imena, a ne samo zvanja, članova komisije koja je odlučivala o tome koje će organizacije dobiti sredstva. Poništavanjem konkursa sredstva koja će se vratiti u budžet ne mogu se smatrati uštedom, već bi to bila sredstva koja nisu potrošena za ono za šta su namenjena, a određene grupe građana bi trpele zbog toga“, naglasio je Bratković.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, dodao je da je u ovoj priči reč o mogućem pokušaju zloupotrebe službenog položaja i da se nada da će državni organi rasvetliti celu situaciju. On je najavio i da će biti podnete krivične prijave protiv N. N. lica i da se očekuje reakcija tužilaštva.

U Skupštini Srbije juče je pozvala ministra Vulina da podnese ostavku i poslanica sa liste DS Aida Ćorović, koja je podsetila da se na preliminarnom spisku za finansiranje nevladinih organizacija putem konkursa našlo 120 organizacija, „od čega većina nema zakonsko pravo da dobije taj novac“. Ona je napomenula da se čak 70 odsto organizacija sa spiska uopšte ne bavi socijalnom zaštitom, a da 50 odsto organizacija ne ispunjava osnovne uslove konkursa. Time je, ističe Ćorovićeva, ozbiljno prekršena procedura.

„Novac ovog puta nije uskraćen NVO, već ranjivim grupama na terenu, deci, mladima, starima, osobama sa invaliditetom i zbog ovakvog gesta ministra Vulina i komisije iza koje on stoji, a ja imam spisak organizacija kojima su pare dodeljene, najmanje što može da uradi i najčasnije je da da ostavku“, zaključila je Ćorovićeva.

Vulin: Sukob među NVO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče u Novom Sadu da je kriminalizacija konkursa za budžetske dotacije nevladinim organizacijama počela upravo od tih organizacija. On je izrazio bojazan da je u vezi sa tim problemom, kako je rekao, više sukob među nevladinim organizacijama nego što Ministarstvo ima tu neku konkretnu ulogu. „Nisam ja kriminalizovao konkurs i nisam se ja bavio napadima na konkurs pre nego što je on bio završen i pre nego što je stiglo jedno jedino rešenje“, rekao je Vulin, odgovarajući na pitanja novinara, posle posete Pokrajinskom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je ocenio da su za to ipak odgovorni oni koji nisu mogli da sačekaju rezultate konkursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari