Koalicija za održivo rudarstvo: Tužićemo državu Srbiju zbog projekta Jadar 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Koordinator Koalicije za održivo rudarstvo Zvezdan Kalmar rekao je danas da će taj ekološki pokret sa članicama tužiti državu Srbiju zbog nezakonitog donošenja Plana posebne namene zbog realizacije projekta kompanije Rio Tinto „Jadar“ i otvaranja rudnika litijuma kod Loznice.

On je za Betu, nakon protesta tog ekološkog pokreta ispred Srpske akademije nauka i umetnosti, gde se održava dvodnevni skup o projektu „Jadar“ za eksploataciju litijuma, rekao da je Plan posebne namene donet bez neophodne dokumentacije.

„Državna administracija je donela Plan posebne namene 2020. godine, godinu ipo dana pre nego što su overene rudne rezerve, što je preduslov za donošenje tog dokumenta“, rekao je Kalmar.

Dodao je da je drugi preduslov bio izrada studije opravdanosti koja je počela da se radi tek nakon usvajanja Plana posebne namene što je protivzakonito.

Zbog toga se, prema njegovim rečima još ne zna koja će se tehnologija koristiti za proizvodnju litijuma iz rude jadarit, kao ni koliko će se proizvesti sumorne kiseline i drugih opasnih materija, iskoristiti vode i gde će biti odlagalište.

Istakao je da još nije poznato ni koliko će se dugo koristiti rudnik.

Kalmar je rekao da će za litijumske baterije za električne automobile morati da se poveća proizvodnja električne energije iz uglja pa je predviđeno i povećanje potrošnje tog fosilnog goriva sa 39 miliona tona na 48 miliona tona.

„Sve to govori o štetnosti projekta ‘Jadar’ i otvaranja rudnika litijuma“, rekao je Kalmar i istakao da je država požurila da donese Plan posebne namene kako bi investitor započeo eksproprijaciju zemljišta od stanovnika tog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari