Kod Niša uhvaćeni lovci na prepelice u krivolovu 1Foto: DZPPS

Aktivisti Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrili su proteklog vikenda nezakonit lov uz pomoć električnih vabilica u naselju Sečanica, nadomak Niša.

Nakon intervencije službenika policijske stanice Crveni krst, u prtljažniku jednog od četiri prisutna lovca pronađena je električna vabilica za prepelice, koja je iste noći snimljena kako radi u lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje Niš.

Kako u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode, protiv četiri lovca koji su zatečeni u neposrednoj blizini vabilice i koji su izjavili da su znali da je vabilica radila čitave noći, podneta je prijava pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu, a navode da je prijava podneta i Šumarsko-lovnoj inspekciji.

„Svake godine, krivolovci nezakonito ubiju između 50.000 i 80.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biološkoj raznolikosti. Samo nekoliko dana pre novog slučaja kršenja zakona. Nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine“, upozorava Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim životinjama.

I Lovački savez Srbije apelovao je da se ne koriste električne vabilice dok je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo na građane da slučajeve krivolova prijave policiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari